Cum se transmite si care este tratamentul hepatitei C

Publicat: 07 dec. 2018, 16:21 Autor: Simona Life

Hepatita C este una dintre cele mai severe boli infectioase, cauzata de infectia cu virusul hepatitic C (VHC) si se gaseste atat in forma acuta, cat si cronica.

Hepatica C poate sa fie virala, autoimuna sau chiar declansata de o concentratie mare de toxine din organism. Cea din urma poate sa fie produsa de consumul mare de alcool si droguri.

Hepatita virala este cea mai raspandita si poate fi A, B, C, D, E si chiar F si G, insa sunt mai putin raspandite. Cele mai periculoase sunt A si E, fiind si acute, iar restul sunt cronice.

Cum se transmite si care este tratamentul hepatitei C

Hepatita A este printre cele mai des intalnite, mai ales din cauza faptului ca se transmite pe cale sexuala, dar si prin alimente si bauturi contaminate.

Cum se transmite hepatita C

Cea mai rapida si usoara cale de a se transmite virusul este pe cale sangvina, atunci cand virusul intra in contact cu cel al unei persoane sanatoase.

O alta modalitate prin care se poate transmite este prin transfuzii de sange sau transplant de organe sau chiar in timpul sarcinii, direct de la mama la fat.

Persoanele care au mai multi parteneri sexuali si nu se protejeaza corespunzator, au sanse foarte mari sa contacteze hepatita C. Si cei care au imunitate scauta prezinta un risc mare de contaminare, insa cel mai des sunt afecteaza persoanele care practica sexual anal neprotejat.

Alte cai prin care se poate transmite acest virus sunt:

  • tatuaj
  • piercing
  • injectarea de droguri, prin utilizarea acelor nesterilizate si care au fost folosite de mai multe persoane
  • instrumente medicale nesterilizate

Tratamentul hepatitei C

Hepatita C poate fi tratata medicamentos si asta in doar cateva saptamani, cu conditia ca virusul sa fie depistat in stadiul incipient, astfel tratamentul nu va functiona.

Cele mai folosite medicamente pentru tratarea hepatitei C sunt interferonul pegilat si ribavirinul, dar in prezent tratamentele se dau in functie de pacient si factorii determinanti.

De obicei, tratamentele sunt o combinatie intre mai multe medicamente iar perioada in care acestea se administreaza poate dura cateva saptamani sau chiar un an.

In mod automat, apar si efecte secundare, precum ameteli, stare de voma, greata, diaree, caderea aprului, anemia iritatii cutanate, insomnii, febra, frisoane, dureri de cap si musculare.

Dupa ce pacientul termina tratamentul, se face neaparat un test de incarcatura virala (SVR) pentru a se asigura ca virusul nu mai este prezent in organism.

Publicat: 07 dec. 2018, 16:21 Autor: Simona Life
Pe aceeași temă