Dr. Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul “Victor Babeş” din Timişoara, care a vindecat mii de români de viruslui ucigaş, susține deschiderea școlilor pe 14 septembrie, însă trage și un semnal de alarmă în acest sens, spunând că numărul de cazuri noi de coronavirus ar putea crește semnificativ.
„Sunt de părere că școlile trebuie să înceapă. Evident, totul trebuie să se desfășoare în conformitate cu situațiile din teritoriu. E inutil să amintesc că acolo unde cazurile la nivel de localitate sunt masive, elevii nu trebuie să meargă la școală, însă părerea mea este că nu trebuie să ne ferim să îi trimitem la cursuri acolo unde se poate. Ghidul întocmit în aceste zile de către autorități trebuie urmat, pentru că respectarea regulilor s-a dovedit mereu un drum corect.
Ne aflăm într-o perioadă de relaxare, iar acest lucru s-a văzut în creșterea numărului de cazuri la nivel național, dar nu trebuie să ne speriem. Respectăm indicațiile și ajungem la rezultatul dorit. Avem exemplele statelor occidentale unde s-a început școala. Cred că elevii din România pot urma regulile fără probleme. Vorbim aici de distanțare socială, de igiena impusă”, a declarat medicul.
„E greu să-i faci pe copii să conștientizeze că e important să poate mască. Probabil că acesta va fi un element important și pe undeva destul de periculos. Se știe că cei mai mulți copii care contractează virusul sunt asimptomatici și devin periculoși pentru ceilalți membri ai familiei”, a mai spus Virgil Musta.
„Școala online poate fi o variantă, dar nu pentru toate mediile din țară. Gândiți-vă ce ar însemna ca elevii unde nu se poate face școală pe calculator să nu meargă la cursuri. Avem nevoie de copii educați. Școala e esențială. Trebuie să învățăm să funcționăm cu aces virus. Să nu ne facem iluzii că va dispărea peste noapte, în schimb să facem în așa fel încât să realizăm că pericolul există și e mare. Relaxarea trebuie înțeleasă corect!”, a explicat medicul, citat de DC News.
–”unităţile şcolare trebuie să asigure o dezinfectare zilnică claselor, cât şi posibilitatea spălării pe mâini a copiilor.
– în pauze, clasele trebuie aerisite, iar ideal ar fi ca grupele de copii care sunt la şcoală să păstreze distanţa între ele, chiar dacă vor ieşi în curtea şcolii (ştiu că acest lucru este greu de realizat, dar nu imposibil dacă se stabileşte un anumit flux şi eventual orar pe clase), sau cel puţin masca să fie obligatorie atunci când se întâlnesc clase diferite de copii (pentru că în interiorul unei grupe de copii prezente la şcoală este practic imposibil să se păstreze permanent distanţa fizică între copii este important ca măcar grupele diferite să nu se apropie).
– cadrele didactice trebuie să cunoască foarte bine posibilele simptome pentru covid 19 şi să nu vină la şcoală dacă constată astfel de manifestări.
– cadrele didactice trebuie să păstreze distanţa fizică de 2 m în clase faţă de elevi şi să poarte obligatoriu mască în timpul orelor, cât şi în interiorul şcolii, în general.
– să existe în fiecare şcoală un regulament de ordine interioară dedicat masurilor covid-19, semnat şi respectat de profesori şi elevi, precum şi un regulament asumat şi de părinţi.
– sa existe o comunicare permanentă, deschisă şi constructivă între profesori, părinţi şi elevi pentru informare, consultare si decizii”, sunt măsurile impuse de doctor.