Coronavirusul va rămâne mult timp printre noi. Previziunile sumbre ale oamenilor de știință

Publicat: 06 aug. 2020, 08:44 Autor: Elena Arhiva
Coronavirusul va rămâne mult timp printre noi. Previziunile sumbre ale oamenilor de știință

Coronavirusul va rămâne printre noi pentru o perioadă mare de timp. Acesta este scenariul sumbru realizat de oamenii de știință, care consideră că vom trăi ani întregi cu acest virus. 

Iunie 2021. Lumea trăiește în regim de pandemie de un an și jumătate. Virusul continuă să se răspândească ca o arsură lentă.  Închiderea intermitentă reprezintă noua normalitate a lumii.  Un vaccin aprobat oferă șase luni de protecție, dar tranzacțiile internaționale și-au încetinit distribuția. Se estimează că 250 de milioane de oameni au fost infectați la nivel mondial, iar 1,75 milioane sunt morți.

Scenarii precum cel descris mai sunt este modul în care cercetătoeii cred că pandemia ar putea evolua. În întreaga lume, epidemiologii construiesc proiecții pe termen scurt și lung ca o modalitate de a pregăti și de a atenua potențial răspândirea și impactul SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, scrie Nature.

Deși previziunile și calendarul lor variază, cercetătorii sunt de acord asupra a două lucruri: COVID-19 este aici pentru a rămâne, iar viitorul depinde de o mulțime de necunoscute, inclusiv dacă oamenii dezvoltă o imunitate durabilă împotriva virusului, dacă anotimpul afectează răspândirea acestuia și – poate cel mai important – alegerile luate de guverne și de persoane. „Multe locuri se deblochează și multe locuri nu fac asta. Încă nu știm cu adevărat ce se va întâmpla”, spune Rosalind Eggo, un cercetător de la London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM).

15 milioane de infecții la nivel global

„Viitorul va depinde foarte mult de cât și cum se reia viața socială și ce fel de prevenire facem”, spune Joseph Wu, cercetător la Universitatea din Hong Kong.

Modelele recente sugerează că schimbările de comportament pot reduce răspândirea COVID-19 dacă majoritatea respectă acest lucru.

Săptămâna trecută, numărul de infecții cu COVID-19 confirmate a trecut la 15 milioane la nivel global, cu aproximativ 650.000 de decese.

Restrucțiile impuse în primăvară devin din ce în ce mai relaxate, fapt care determină pe unii oameni să presupună că pandemia se încheie, spune Yonatan Grad, un epidemiolog la Școala de Sănătate Publică Harvard T. H. Chan din Boston, Massachusetts. „Dar nu este cazul. Pandemia va avea o durată lungă”.

Dacă imunitatea la virus durează mai puțin de un an, de exemplu, similar cu alte coronavirusuri umane în circulație, ar putea exista creșteri anuale ale infecțiilor cu COVID-19 până în 2025 și nu numai. Aici, Natura explorează ce spune știința despre lunile și anii următori.

Pandemia nu arată la del peste tot în lume. Țări precum China, Noua Zeelandă și Rwanda au atins un nivel scăzut de cazuri – după aplicarea unor restricții dure pe care le diminuează în timp ce urmăresc cu atenție apariția de noi focare. În alte părți, cum ar fi în Statele Unite și Brazilia, cazurile cresc în ritm rapid după ce guvernele au ridicat restricțiile rapid sau nu le-au activat niciodată la nivel național.
În Africa de Sud, de excemplu, țară care acum ocupă locul cinci în lume pentru total de cazuri COVID-19, modele realizate de cercetători estimează că țara se poate aștepta la un vârf în august sau septembrie, cu aproximativ un milion de cazuri active și cumulativ până la 13 milioane simptomatice cazuri până la începutul lunii noiembrie.
În ceea ce privește resursele spitalicești, „Deja trecem de capacitatea  maximă în unele zone astfel că scenariul nostru cel mai bun nu este unul bun”, spune Juliet Pulliam, directorul Centrului Sud-Africa pentru Modelare și Analiză Epidemiologică din cadrul Universității Stellenbosch.

Vestea bună a cercetătorilor

Dovezile timpurii sugerează că schimbările personale de comportament, cum ar fi spălarea mâinilor și purtarea măștilor, persistă dincolo de restricțiile stricte, contribuind la reducerea valului infecțiilor. Într-un raport din iunie, o echipă a Centrului MRC pentru analiza globală a bolilor infecțioase de la Imperial College London a descoperit că, dintre 53 de țări care au început să ridice restricțiile, nu a existat o creștere atât de mare în ceea ce privește infecțiile, așa cum se prevedea pe baza datelor anterioare. „S-a subestimat cât de mult s-a schimbat comportamentul oamenilor în ceea ce privește măștile, spălarea mâinilor și distanțarea socială. Nu este nimic asemănător”, spune Samir Bhatt, un epidemiolog cu boli infecțioase la Imperial College London și coautor al studiului.
Publicat: 06 aug. 2020, 08:44 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă