Epidemiolog de la OMS, care a ajutat la eradicarea variolei, previziune sumbră despre coronavirus!

Publicat: 05 aug. 2020, 09:06 Autor: Elena Arhiva
Epidemiolog de la OMS, care a ajutat la eradicarea variolei, previziune sumbră despre coronavirus!

Un medic epidemiolog care a fost angajat al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a ajutat la eradicarea variolei a făcut o previziune sumbră despre ce se va întâmpla în lume în următorii ani din cauza coronavirusului.

Expertul este de părere că lupta cu pandemia de coronavirus se va desfășura cel puțin încă patru ani, deoarece virusul se mută dintr-un centru în altul. Doctorul Larry Brilliant, epidemiolog în California, a mai spus, pentru USA Today, că următorii câțiva ani nu vor fi doar „negru”, deoarece vor apărea și vaccinuri eficiente.

„Ne vom mai multa cu noul coronavirus și în următorii patru ani. Dar nu va fi așa cum este acum. Va fi la fel ca programul de eradicare a variolei. Ne așteaptă vremuri grele”, a spus doctorul Larry Brilliant.

Medicul a făcut parte din echipa OMS care a lucrat pentru eradicarea variolei în anii 1970

Medicul, care a făcut parte din echipa OMS care a lucrat pentru eradicarea variolei în anii 1970, face parte acum din Consiliul pentru Oprirea Pandemiilor.

Doctorul a precizat și că este posibil ca Statele Unite ale Americi să experimenteze o creștere substantial a numărului morților și cazurilor de îmbolnăvire, scrie a1.ro. Potrivit expertului, între provocările viitoare, în lupta cu noul coronavirus, se numără zile de sărbătoare ca Ziua Muncii, deschiderea școlilor, alegerile, precum și sezonul de gripă.

Epidemiolog român: „Am intrat în etapa de scădere”

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a declarat la un post de televiziune, că în România, epidemia a intrat în etapă de scădere progresivă. Acesta a argumentat cu cifrele care arată scăderea numărului bazal de reproducere.

„Suntem într-o evoluție a epidemiei pe care o parcurgem în funcție de ceea ce facem, de reacția la recomandări. Pe lângă aceste cifre nedorite, pot da o veste de speranță de mai bine – numărul  bazal de reproducere. Dacă este peste 1, epidemia este în creștere, dacă este sub 1 este în scădere. Datele arată că în 28 iulie, acest număr bazal a ajuns la 1, în 29 iulie a ajuns la 0,99, în 30 iulie a scăzut la 0,96. Am plecat de la 1,21 în 10 iulie, deci este o scădere progresivă și constantă și ne arată că dacă se respectă modelele statistice, am intrat pentru prima dată din luna mai într-o epidemie în scădere. 

Ce se înregistrează la nivelul numărului nou de infectați ține de numărul de teste efectuate. La terapie intensivă și la decese, aceste cifre vin din ce s-a acumulat până acum. Evoluția epidemiei nu e una chiar atât de nefavorabilă, sub aspectul numărului bazal de reproducere. 

Arată că epidemia scade. Depinde ce vor face oamenii în continuare. Știm care e ciclul unei epidemii, se repetă cu strictețe anual, dar la acest COVID nu știm evoluția, putem doar face presupuneri pe baze științifice. După ce vom parcurge un ciclu întreg pe pământ al evoluției, vom putea aprecia pentru anii care vin revenirile, care cu siguranță vor fi în fiecare an”, a explicat Emilian Popovici, relatează digi24.ro.

Publicat: 05 aug. 2020, 09:06 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă