Sfântul Valentin, sau Valentin din Terni (latin. Valentinus) este un martir declarat ca sfânt al creștinilor romano-catolici.
Cine este Sfantul Valentin, patronul indragostitilor. Acesta a trăit în secolul III, fiind episcop în Interamna (azi: Terni, Italia). Legenda spune ca a cununat o crestina cu un pagan, indragostiti pana peste cap. Pe langa asta, Sfantul Valentin avea un suflet mare si iubea pe toata lumea.
Obisnuia sa le daruiasca tinerilor indragostiti flori din curtea lui si sa vindece bolnavi. Pentru ca a cununat religios indragostitii si a nesocotit porunca imparatului roman Claudius II, a platit cu viata. Sfantul Valentin a fost condamnat la moarte si executat pe 14 februarie 269.
Barbatul a platit cu viata pentru credinta lui. In America, este unul din sfintii care e printre cei mai indragiti din lume. Cu toate ca ziua mortii sale a luat o turnura gresita (marketing agresiv, totul pentru a vinde), sunt unii oameni care il cinstesc memoria aprinzand candela pe 14 februarie, an de an.
Sfantul Valentin a murit prin decapitare de catre pagani. Acestia s-au suparat in momentul in care Sfantul Valentin i-a adus la credinta pe e un filosof renumit, Cratone, şi pe trei tineri ucenici ai săi atenieni. Dupa moartea lui, acestia i-au luat trupul si l-au dus la Terni. Acolo a fost primit cu mari onoruri de catre crestini.
Azi, Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiților. În cinstea Sfântului Valentin, în Statele Unite și mai nou și în statele europene, se fac petreceri și baluri. Îndrăgostiții își fac cadouri. În calendarul ortodox sfântul Valentin este sărbătorit pe 30 iulie.
Valentin este un nume latinesc, format din participiul prezent al verbului valeo – valere = a se simţi bine, a fi în putere. În lumea anglo-saxonă, numele Valentin este sinonim cu Sweetheart – „îndrăgostiţi”, şi este atribuit felicitării pe care îndrăgostiţii şi-o trimit în ziua de 14 februarie. Creştinul adevărat doreşte să facă din fiecare clipă a vieţii sale o declaraţie de dragoste sinceră faţă de Dumnezeu, izvorul binelui.
Sursa: wikipedia / antena3.ro