Pandemia de coronavirus a dat viețile multor persoane peste cap, iar odată cu declanșarea pandemiei la nivel global, din ce în ce mai multe tulpini și mutații ale virusului au apărut. Au fost afectate toate categoriile de vârste, iar specialiștii trag un semnal de alarmă față de persoanele care sunt supraponderale și obeze și se infectează cu noul coronavirus.
Potrivit specialiștilor, persoanele care au probleme cu greutate, fie sunt supraponderale, fie sunt obeze, riscă să se infecteze cu o formă gravă a bolii și să ajungă la spital. În acest sens a fost efectuat un studiu de către cei de la The Lancet Diabetes & Endocrinology, în Marea Britanie, pe un eșantion de 6.9 milioane de persoane. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că IMC – indicele masei corporale – se află în strânsă legătură cu riscul de a face o formă gravă a bolii. În studiu se face referire la persoanele care au IMC mai mare de 23kg/m2. Fiecare unitate în plus care este adăugată la IMC crește cu 5% riscul de spitalizare și cu 10% riscul de a ajuns la ATI, arată alephnews.ro.
De asemenea, specialiștii au mai aratăt prin studiu faptul că și persoanele care au IMC sub 18.5 sunt mai vulnerabile.
„Aceste date sugerează că strategiile de vaccinare trebuie să prioritizeze persoanele supraponderale, mai ales acum când campaniile se adresează şi categoriilor mai tinere”, a spus Carmen Piernas, cercetător la Nuffield Department of Primary Care Health Sciences din cadrul Universităţii Oxford.
Răzvan Cherecheș a explicat că există șanse ca după vaccinare, să fim testați pozitiv cu noul coronavirus, chiar dacă am efectuat atât prima doză, cât și rapelul. Specialistul a arătat însă, că în acest caz, probabilitatea ca simptomele să se manifeste este una extrem de redusă.
„Este posibil să fiu testat ulterior pozitiv? Da, este posibil. Vaccinul conține doar o informație despre proteina țepușă din capsula din exteriorul virusului, nu conține virusuri, nici atenuate, nici vii, nici moarte. Nu este nici o șansă ca prin vaccinare să te infectezi cu virusul. Organismul nostru învață să facă anticorpi specifici pentru proteina țepușă de la exteriorul virusului. Este posibil ca după vaccinare să ne infectăm cu un virus, care intră în organismul nostru.
Cineva tușește, strănută langă noi și nu purtăm mască, virusul intră în organismul nostru, începe să se multiplice și în același timp, anticorpii noștri încep să îl atace. Există o perioadă foarte îngustă în care este posibil să fii pozitiv, chiar dacă probabilitatea de manifestare a simptomelor este extrem de redusă”, a explicat Răzvan Cherecheș, pe o rețea de socializare.
Sursă foto: Pixabay