Ce este gastroenterita sau ‘raceala la stomac’. In cazul copiilor este o afectiune grava!

Publicat: 18 iul. 2019, 09:56 Autor: madalina m. Parenting

Pe timpul verii, infectiile gastrointestinale sunt destul de des intalnite, mai ales in cazul copiilor. Este o boala infectioasa ale carei simptome nu trebuie ignorate!

Ce este gastroenterita? Mai este cunoscuta si sub denumirea de „raceala la stomac” si poate sa apara din mai multi factori. Determina iritarea si inflamarea mucoasei stomacale, dar si pe cea a tractului intestinal.

De multe ori este cauzata de virusuri si bacterii, dar poate sa apara si din cauza ciupercilor sau a parazitilor. O igiena precara a mainilor poate sa cauzeze aparitia gastroenteritei. Mai ales dupa folosirea toaletei sau schimbarea scutecelor de bebelus.

Ce este gastroenterita?

In pricipal, e o boala cauzata de virusuri. Se poate transmite prin contact direct sau apropiat cu o persoana care este infectata. Se manifesta brusc, prin diaree acuta, de peste 4-5 scaune in 24 de ore. Boala nu este foarte grava, dar in cazurile rare poate duce la complicatii sau deces din pricina deshidratarii, noteaza csid.ro.

Ce este gastroenterita sau 'raceala la stomac'

E o problema medicala ce trebuie tratata corespunzator si poate dura de la cateva zile, pana la o saptamana. In cazul in care diareea persista mai mult de sapte zile si este insotita de varsaturi, se recomanda un consult de urgenta a specialistului. Este o recomandare necesara in cazul copiilor si a batranilor. Sunt cei mai predispusi la deshidratare severa.

Pentru a evita molipsirea, trebuie sa va spalati in mod temeinic pe maini, cu apa si sapun, dupa ce utilizati toaleta. Sau dupa varsaturi, in cazul bolnavilor. Trebuie evitata si folosirea in comun a obiectelor de toaleta, a farfuriilor, canilor sau tacamurilor. Obiectele sanitare trebuie dezinfectate foarte des. Septicemie confundata cu gastroenterita!

Gastroenterita la copii

Imediat dupa constatarea infectarii cu gastroenterita, copii trebuie sa bea apa des, in cantitati reduse. Se recomanda ca o data la 10-15 minute sa consume macar o jumatate de pahar cu apa, cu inghitituri mici. Cantitatea se mareste in mod treptat, cand copilul incepe sa tolereze hidratarea.
Cei mici nu trebuie fortati sa consume lichide, in cazul in care au varsaturi dese. Este o greseala foarte des intalnita a parintilor si trebuie evitata. Mai este recomandata si administrarea de saruri minerale, care ajuta la prevenirea deshidratarii.

Daca este vorba de bebelusi care inca mai sunt alaptati, trebuie sa fie continuata alaptarea. Asta deoarece laptele matern este cel mai bun protector impotriva gastroenteritei.

 

Publicat: 18 iul. 2019, 09:56 Autor: madalina m. Parenting
Pe aceeași temă