Au fost interzise obiectele de unica folosinta! De cand intra in vigoare aceasta decizie si ce urmeaza sa dispara de pe piata

Publicat: 31 mart. 2019, 16:52 Autor: madalina m. General

Obiectele de unica folosinta nu vor mai putea fi achizitionate in viitorul cat se poate de apropiat.

Decizia a fost luata in urma cu cateva zile, de catre Parlamentul European.

Au fost interzise obiectele de unica folosinta cu care ne-am obisnuit multi dintre noi. Spre exemplu, nu vor mai putea fi gasite tacamuri de plastic de unica folosinta sau betisoare pentru curatarea urechilor. Decizia mult asteptata a venit miercuri, in aceasta saptamana.

Legea va intra in vigoare peste doi ani de zile! Au fost interzise obiectele de unica folosinta incepand cu anul 2021. De atunci, nu vom mai gasi in rafturile magazinelor astfel de lucruri comune. Cu acest prilej, se va incerca o reducere a poluarii foarte mari de la nivelul marilor si oceanelor lumii. Dupa cum se cunoaste deja, poluarea cu microplastic este cel mai nou pericol pentru vietatile din mediul acvatic.

Decizia luata de catre Parlamentul European este vazuta cu ochi buni de majoritatea celor care militeaza pentru salvarea mediului inconjurator. Proiectul fusese aprobat in cadrul negocierilor cu statele membre. De asemenea, masura va intra in vigoare incepand cu anul 2021, fiind aprobata cu 560 de voturi in favoare, si 35 contra.

Au fost interzise obiectele de unica folosinta

Au fost interzise obiectele de unica folosinta precum paiele, farfuriile sau tacamurile de acest fel. O cantitate foarte mare de plastic ajunge in mari si oceane, in fiecare an. Totusi, Europa nu este cea mai mare sursa de astfel de poluare cu plastic. Masura ar putea insa sa serveasca drept exemplu pentru restul planetei.

„Tarile din Asia sunt foarte interesate de masurile pe care le luam in acest sens, iar cele din America Latina la fel”, a declarat Frans Timmermans, vicepresedintele Comisiei Europene, potrivit mediafax.ro.

„Chiar daca poluarea pe care o producem este relativ limitata, schimbarea modelului nostru economic are un impact global”, a mai adaugat oficialul. Alaturi de interzicerea obiectelor de unica folosinta pentru care exista deja anumite alternative, UE va incuraja ca in statele membre sa fie redusa folosirea ambalajelor de plastic. Vor aparea si reguli stricte in ceea ce priveste etichetarea.

Publicat: 31 mart. 2019, 16:52 Autor: madalina m. General
Pe aceeași temă