Anunțul făcut de dr. Valeriu Gheorghiță în legătură cu vaccinul Johnson&Johnson

Publicat: 14 Apr. 2021, 08:20 Arhiva

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a făcut în cursul zilei de marți o serie de declarații în legătură cu vaccinul Johnson&Johnson. Oficialul afirmă că se așteaptă precizări vis-a-vis de acest vaccin de la Agenția Europeană a Medicamentului.

În câteva luni, țara noastră va primi și ea prima tranșă de vaccin produs de Johnson&Johnson, însă se așteaptă precizări din partea Agenției Europene a Medicamentului. În presă au apărut informații conform cărora și acesta ar produce evenimente trombotice post-imunizare, așa cum se întâmplă și în cazul serului de la AstraZeneca. Doctorul Valeriu Gheorghiță a făcut o serie de declarații în cursul zilei de marți.

„Am văzut această recomandare în cursul zilei de astăzi. Aşteptăm, pe bună dreptate, o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranţă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, conform g4media.ro.

Oficialul a declarat faptul că în SUA s-au utilizat deja 7 milioane de doze din serul respectiv.

„Frecvenţa acestor cazuri de evenimente trombotice pare a fi de circa 1 la un milion, deci oricum vorbim de o frecvenţă extrem de rară, însă atât timp cât a fost această recomandare a unei agenţii de reglementare, cu siguranţă şi Agenţia Europeană a Medicamentului va face precizări suplimentare şi recomandări în acest sens”, a adăugat medicul.

Valeriu Gheorghiță, despre serul AstraZeneca

”Suntem şi noi informaţi vizavi de declaraţia oficialului EMA, aş vrea doar să menţionez că încă nu este finalizată şedinţa Comitetului de Farmaco-vigilenţă, şedinţă care are loc chiar la acest moment. În urma acestei şedinţe vor fi transmise recomandările clare ale Agenţiei Europene a Medicamentului. Ne aşteptăm să se facă recomandări particulare, poate pentru un anumit profil de persoană care, eventual, să fie la risc să dezvolte aceste tipuri de evenimente trombotice, particulare. De asemenea, trebuie să menţionăm că acest mecanism de evaluare a reacţiilor adverse este valabil pentru toate medicamentele şi vaccinurile, este un proces obişnuit şi este foarte bine că se întâmplă aşa şi că avem aceste semnale tocmai pentru a nu trece lucrurile neanalizate şi neinvestigate.

Nu ne aşteptăm la o retragere a autorizării de punere e piaţă a acestui vaccin, foarte probabil că vor fi recomandări suplimentare transmise şi modificate recomandările din caracteristicile produsului, practic, modificări ale prospectului. Noi sperăm, aşa cum toată lumea aşteaptă, să se facă aceste recomandări în aşa fel încât să avem o sursă clară pe baza căreia să putem lua decizii. Mesajul este unul cât se poate de clar: aşteptăm recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului”, a declarat Valeriu Gheorghiţă

Sursă foto: Pixabay

Publicat: 14 Apr. 2021, 08:20 Arhiva
Pe aceeași temă