Suntem in plin sezon de gripa iar oamenii nu stiu ce sa faca, daca sa apeleze sau nu la antibiotic pentru a se trata.
In sezonul rece, gripa si raceala sunt inevitabile pentru multi oameni, in special pentru cei care au un sistem imunitar mai slabit. Acestia, in speranta ca se vor recupera rapid, fug la farmacie pentru a se trata singuri, de multe ori evitand sa mearga la medic.
De multe ori, raceala in principiu, trece mai usor doar cu medicamente luate la recomandarea farmacistului. Insa in cazul gripei, situatia este mai complicata, fiindca aceasta prezinta simptome severe care se trateaza mai greu.
Virusurile responsabile de imbolnavirea subita sunt de mai multe feluri, precum gripal, paragripal, respirator sincitial, adenovirus sau rhinovirus.
Primul lucru la care se gandesc oamenii atunci cand au gripa este sa ia antibiotic. Insa cat de eficient este acesta? Ei bine, nu atat de eficient precum s-ar crede, sau cel putin nu fara recomandarea doctorului. Primul pas care trebuie facut este vizita la medicul de familie, pentru a constata exact cauza si ce tip de infectie respiratorie aveti.
De retinut ca infectiile nu se trateaza cu antibiotic, singura exceptie facandu-se atunci cand apar semnele de suprainfectie bacteriana. Doar atunci medicul va prescrie antibiotice.
De ce antibioticele nu functioneaza impotriva gripei? Simplu. Pentru ca nu nicio influenta asupra virusului. In schimb, poate sa faca mai mult rau, prin selectarea bacteriilor rezistente, generand alte probleme precum diareaa, alergiile sau infectiile fungice.
In plus, daca obisnuiti sa luati des antibiotice, dupa un timp organismul va crea rezistenta la acestea, iar atunci exista risc de aparitie a surpainfectiilor bacteriene, potrivit medlife.ro.