Savantii din Marea Britanie au reusit o performanta incredibila. A fost inventat plasturele care poate stopa atacul de cord.
Plasturele cardiac poate sa salveze de la moarte mii de persoane, doar in Anglia. Sunt vizati de aceasta problema merdicala severa, in special cei care au mai suferit un infarct, in trecut. De asemenea, sunt vizate si persoanele cu probleme cardiace cronice, ce si-ar putea starni un atac de cord, din senin.
Cei de la „British Heart Foundation” sau „BHF” pe scurt, sustin ca acest tip de plasture contribuie si la repararea inimilor deteriorate. Ar putea, de asemenea, ca in viitor sa le ofere pacientilor un tratament si mai la indemana. Plasturii speciali sunt obtinuti prin cultura, in laboratoare, si pot salva milioane de vieti, din intreaga lume.
Totodata, plasturele cardiac are un tesut special, regasit si la nivelul inimii umane. Masoara aproximativ 3 centimetri pe 2 centimetri si poate contine pana la 50 de milioane de celule stem umane, potrivit digi24.ro.
Respectivele celule sunt programate sa se transforme in celule musculare cardiace, care functioneaza normal. Savantii britanici sunt de parere ca un astfel de plasture, sau chiar mai multi, pot fi implantati direct in inimile pacientilor care au suferit un infarct. Astfel, previne o recidivare a problemelor cardiace ce pot provoca moartea.
Se poate alege implantarea unui plasture cardiac si pentru a inversa problemele cardiace, atunci cand organul vital se degradeaza cu mult, in special la batranete. Ce a declarat Antonio Banderas la doi ani dupa infarct
Cand se produce un infarct, inima este lipsita de nutrienti vitali si oxigen. De aceea, in acele momente, sunt ucise o parte din celulele care intra in componenta muschiului cardiac. Procesul periculos slabeste inima, iar in cele din urma duce la o insuficienta cardiaca. Afectiunea este una de care sufera aproximativ 920.000 de persoane din Marea Britanie.
Atunci cand este aplicat pe inima, plasturele cardiac are ca misiune sa furnizeze suport fizic inimii si sa o mentina nevatamata. De asemenea, ajuta organul vital sa pompeze sange intr-un mod mai eficient. Substantele chimice pe care plasturele le elibereaza stimuleaza celulele cardiace sa se repare si regenereze singure.
„Intr-o buna zi, speram ca acesti plasturi cardiaci sa fie adaugati pe lista de tratamente pe care medicii pot sa le prescrie pacientilor, in mod obisnuit, dupa un infarct”, a fost de parere Richard Jabbour, unul dintre medicii care au ajutat la descoperire.