Elevii de clasa a XII-a, dar si cei de clasa XI-a au sustinut astazi proba de simulare pentru limba materna. Cei inscrisi pentru aceasta proba au inceput simularea la ora 9:00. Totodata, accesul in sali s-a facut pana la 8:30.
Simulare BAC 2019 Limba Romana. Cei de clasa a XII-a au sustinut proba pentru Limba Romana. Simularea a avut loc astazi, pe 18 martie 2019. Aproximativ 300.000 de elevi din intreaga tara participa la simularea examenului de Bacalaureat. Prima proba a fost cea la Romana.
Ministerul Educatiei a publicat de curand si baremul de corectura dupa care elevii pot afla cat de bine s-au descurcat la simularea pentru prima proba de BAC. In plus, elevii si parintii pot afla rezultatele pe data de 29 martie 2019.
Pentru clasa a XII-a, cei de la profilul real au avut ca cerinte, pentru primul subiect, sa explice un fragment din proza al lui Ion Barbu, numit „Sub constelatiile numerelor”. Primul punct a fost legat de cerinte de intelegere ale textului, in timp ce la al doilea, cei de clasa a XII-a au trebuit sa redacteze un eseu in care sa argumenteze daca profesorii isi influenteaza sau nu elevii cand vine vorba de alegerea unei cariere.
In al doilea subiect a fost propus un fragment de poezie a lui Tudor Arghezi, din „Toamna de suflet”. Poezia are ca tema trecerea timpului, dar si apropierea mortii, iar elevii au trebuit sa comenteze relatia dintre idea poetului si mijloacele de realizare. La al treilea subiect, elevilor li s-a cerut sa redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte, in care sa prezinte particularitati de constructie pentru un personaj dintr-un roman interbelic pe care l-au studiat.
Cei de clasa a XII-a, de la profilul uman, au avut propuse aceleasi subiecte, da si texte. Singura diferenta a fost la subiectul al treilea, unde le era cerut sa redacteze un eseu de 400 de cuvinte in care sa prezinte relatie dintre doua personaje intr-un roman interbelic pe care l-au studiat la scoala.
Punctajul celor trei subiecte a fost repartizat astfel – 50 (30 si 20) – 10 – 30 de puncte.
Subiectele au fost elaborate de catre cei de la Centul National de Evaluare si Examinare (CNEE) intr-un mod similar cu modelele ce au fost publicate pe edu.ro. Mai mult, au fost proiectate in asa fel incat sa aiba un grad mai mare de dificultate, incat elevii sa se pregateasca mai bine pentru probele de BAC din vara.
La clasa a XI-a, profil real, primul text asupra carora elevii au avut de lucrat a fost un fragment de proza memorialistica, din „Amintiri”, a lui Ioan Slavici. Prima parte a primului subiect a fost legata de rezolvarea unor cerinte care verifica in ce masura elevul a inteles textul. In a doua parte a subiectului, a trebuit argumentat daca exista sau nu in singur loc in care te poti simti ca acasa.
In perioada 18-21 martie 2019, Ministerul Educatiei Nationale organizeaza simularea probelor scrise din cadrul examenului national de Bacalaureat. Acestea se desfasoaral a nivelul intregii tari. Vezi AICI calendarul complet.
Marti, pe data de 19 martie 2019, va avea lor testul de limba materna, pentru cei care apartin minoritatilor nationale. Miercuri, pe 20 martie, va avea loc proba la matematica sau istorie, in functie de profilul elevilor. Ultima zi a simularii de BAC va fi joi, pe 21 martie, cand urmeaza proba la alegere, la care vor participa doar elevii de clasa a XII-a.