Generatia zen! „Sunt prima generatie careia nu ii e frica sa spuna ‘nu’ si sa accepte orice”

Publicat: 17 iul. 2018, 11:59 Autor: Echipa Ciao.ro Life

Generatia zen ori generatia zet, evolutia irepresibila a umanitatii.

Generatia zen ofera si va oferi cele mai extraordinare salturi ale societatii umane intru uriasele sale autodepasiri. Se zice ca numele generatiei ar veni de la o chestie straveche budista din „tara soarelui rasare” care, practicata, duce la iluminarea individuala interioara „Zet” ori „zen”. Generatia foarte tanara si-a facut loc, deloc neprevazut, distanta dintre generatii, iar aceasta s-a redus intr-un mod spectaculos.

„Nativii digitali sunt deja alt tip uman. In momentul in care limbajul devine 90% tehnic si relatiile sociale se cheama deja de mult tehnorelatii, deja inseamna ca e alt tip de om”, spune antropologul Vintila Mihailescu.

Generatia zen, adica cei nascuti in jurul anului 1996, sunt atat de diferiti de noi incat au fost catalogati specie noua, asta reiese din studiile specialistilor. Acestia sunt acuzati ca ar fi superficiali si narcisisti. Sunt multe dispute legate de generatii, iar unii, cu planuri poate ascunse, incearca sa adanceasca o prapastie intre ele.

Generatia zen – marturii

Intrebat, George Coanda, ziarist, prozator, om al istoriei, spune ca cele mai evidente schimbari dintre generatii se vad in comunicare:

„In sfera comunicarii, saltul a fost/este cel mai evident receptionat de opinia publica. Pentru ca, de la transmisia radiofonica la televizaiune si internet, trecerea s-a petrecut cu o rapiditate uluitoare, ceea ce a influentat fundamental constiinta omului, schimbandu-i, psihologic, pana la modul de a percepe realitatea politica, economica, sociala si culturala in care traieste.”

Cum explica specialistii lupta continua dintre generatii?

„In functie de impactul virtualului asupra existentei umane, unii cercetatori psiho-sociali, care au studiat/studiaza aceasta spectaculara schimbare existentiala de paradigma, deja au stabilit tipurile de „generatii electronizate”. De fapt, nu doar cercetatorii psiho-sociali au „nasit” aceste generatii, ci insisi creatorii lor tehnologici i-au numit asa. Chiar de la un deceniu la altul, si nu de la un secol la altul, ca odinioara, chipul si psihologia lumii s-au metamorfozat, si inca se intampla asta. Toate duc la transformarea psihologiei fiintei umane”, spune George Coanda.

Fiecare generatie a facut istorie, asa o sa fie si acum

„Asta nu inseamna ca generatia ivita pe aceasta planeta cu putina vreme inainte de al Doilea Razboi Mondial, pe-aproape acum de a-si implini veacul-si este vorba de generatia mea- nu si-au avut rostul, precum rostul sau a avut si generatia „decreteilor”. Da, bunul simt ne obliga a o recunoaste, in functie de evolutia umanitatii, fiecare generatie a facut istorie. Priviti, generatia mea este contemporana inca cu generatia zen/zet si, poate ati ghicit ce vreau sa spun: fara generatia mea si a ” decretilor”, ei n-ar fi fost.”

Schimbarea adusa de tineri

Sunt doua milioane de tineri cunposcuti pentru inteligenta emotionala, dar si pentru capacitatea de adaptare, ea fiind superioara altor generatii. Ei vor inventa meserii, vor schimba relatiile interumane si vor duce planeta spre nivelul urmator.

„Noi ne-am facut acum datoria si ne retragem in „trecutul istoric”. Generatia virtualilor se va confrunta maine, un maine care deja devine azi, cu o generatie a inteligentei de mai multe tipuri. O, Doamne, cum va arata avea lume? Poate ca umanitatea de maine va popula o alta planeta prielnica vietii, caci Dumnezeu nu i-a prevazul sinuciderea”, spune prozatorul George Coanda.

Sursa: jurnaldedambovita.ro

Publicat: 17 iul. 2018, 11:59 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Tags:
Pe aceeași temă