Virgil Musta, medicul timișorean care a vindecat sute de pacienți bolnavi de Covid-19, a explicat că cea mai intensă transmitere este atunci când o persoană se află o distanţă de sub un metru de o persoană contaminată, cu atât mai mult dacă persoană tuşeşte sau strănută.
„Mă refeream la aerul condiționat în incinte ale instituțiilor publice, unde pot fi un număr mare de persoane, care nu se știe dacă sunt sau nu sunt contaminate. Dacă aerul condiționat nu prezintă sisteme de dezinfecție eficiente, există acest risc”, a spus luni, la Digi24, dr. Virgil Musta, comentând scrisoarea celor 239 de cercetători adresată OMS.
„Acest risc, al contaminării prin intermediul aerului condiționat, există mai puțin în familie, unde contactul între persoane este permanent și dacă un membru din familie face boala, cel mai probabil o fac și ceilalți”, a precizat medicul.
Coronavirusul circulă prin aer în spaţiile închise şi îi contaminează pe cei care nu sunt protejaţi, avertizează un grup de 239 de experţi care au semnat o scrisoare către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, scrie New York Times, preluat de Mediafax.
OMS susţine în continuare că nu există dovezi că particulele de coronavirus ajunse în aerul din baruri, restaurante, şcoli, săli de cazino sau biserici au puterea de a infecta persoanele care nu poartă mască.
Specialişti din 32 de ţări vor publica un studiu ştiinţitic săptămâna aceasta, din care reiese că noul coronavirus circulă prin încăperi şi este dus mai departe de aerisiri şi sisteme de ventiliaţie şi îi infectează pe cei neprotejaţi. De aceea, recomandarea specialiştilor este ca ventilaţia în locurile închise publice să fie minimă, iar purtatul măştii la interior să fie obligatorie, scrie New York Times.