VIDEO. Drama Floricăi Duma. Artista de muzică populară a murit în urmă cu trei ani. Secretul pe care l-a ascuns până în ultima zi de viață

Publicat: 29 Oct. 2020, 10:11 Vedete

Florica Duma – vocea mlădioasă a Bihorului (Crișana). Cântăreața de muzică populară s-a stins din viață în urmă cu trei ani, dar puțini sunt cei care știu secretul pe care l-a ținut ascuns până în ultima zi de viață!

Florica Duma s-a născut la Cărănzel, în Bihor, într-o zi friguroasă de decembrie în 1946. Cântăreața de muzică populară, care s-a afirmat de tânără pe scena muzicii românești a ascuns timp de foarte mulți ani un secret.

Începând cu vârsta de 9 ani, Florica Duma a început să cânte. La vârsta de 12 ani, cântăreața de muzică populară a reușit să obțină primul ei premiu. A fost plecată peste hotare, unde a luat parte la turnee cu ansamblurile artistice de amatori din Bihor. În anii 1980, artista a terminat Facultatea de Științe Economice la Universitatea din Timișoara. Pentru o perioadă, ea a a profesat ca economist și s-a stabilit în Oradea.

La vârsta de 24 de ani, Florica Duma a lansat primul disc în anul 1970. De-a lungul timpului, artista a reușit să interpreteze peste 150 de melodii populare autentice, fiind cea care a fost capabilă să ”transforme chiuitul în artă”. Cea mai cunoscută melodie a Floricăi Duma este „Lica Sămadau”, inspirată din nuvela “Moara cu noroc”, scrisă de Ioan Slavici.

Drama Floricăi Duma. Artista de muzică populară a murit la 71 de ani. Secretul pe care l-a ascuns atât de mult timp

”Te-oi crăpa lume cu dor / Să iubesc și-apoi să mor…” (melodia Floricăi Duma – ”Te-oi crăpa lume cu dor”)

Steaua Bihorului s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani, în anul 2017. Artista se afla internată la Spitalul Clinic Județean din Oradea de aproape o lună, suferind de o boală gravă. În data de 6 mai, Florica Duma a murit, arată Cancan. A suferit de ciroză hepatică.

Florica Duma a mărturisit cu un an înainte să se stingă din viață că nu s-a căsătorit niciodată, deoarece niciun bărbat nu ar fi iubit-o așa cum își dorea artista. Cântăreața de muzică populară a pus accent pe carieră.

“Nu m-am căsătorit niciodată! De altfel, să fiu sinceră nici nu am vrut, pentru că niciun barbat din viața mea nu m-a iubit așa cum mi-aș fi dorit eu! Am rămas toată viața doar cu gândurile mele, cu muzica și fanii mei”, a povestit la EtnoTV în anul 2016.

Sursă foto: Arhivă Cancan, capturi video youtube

Publicat: 29 Oct. 2020, 10:11 Vedete
Pe aceeași temă