Un studiu recent arată faptul că persoanele care nu au avut coronavirus ar putea fi deja imune la acesta. Informațiile optimiste au fost explicate de specialiștii epidemiologi.
O nouă informație a apărut recent în spațiul public. Aceasta arată că sistemul imunitar al anumitor persoane ar avea o oarecare familiaritate cu agentul patogen.
Limfocitele T sunt reactive la virus, iar prezența acestora în sistemul persoanelor sănătoase ar fi pusă pe seama faptului că toată lumea a intrat în contact cu virusul, la un moment dat.
Studiul a fost realizat cu ajutorul a 68 de voluntari de naționalitate germană, adulți sănătoși, care nu au avut niciodată contact cu coronavirusul. Rezultatele au arătat că 35% dintre ei au avut în sânge limfocite T, reactive la virus.
Acest tip de limfocite sunt componentă a sistemului imunitar și au rol de a proteja organismul împotriva infecției. Cu alte cuvinte, sistemul imunitar ar fi trecut printr-o altă experiență similară cu cea a infectării cu Covid-19, iar memoria lui ajută la combaterea coronavirusului. Limfocitele T reactive ar fi putut fi ”probabil dobândite în infecţii anterioare cu coronavirusuri endemice”, susțin oamenii de știință din cadrul studiului.
Procesul prin care memoria limfocitelor T, de la o altă infecție asemănătoare răspunde unei noi infecții se numește „reactivitate încrucișată”, potrivit mediafax.ro.
„Știm, de exemplu, că adulții mai tineri și copiii sunt relativ cruțați de consecințele grave ale acestei boli și cred că o ipoteză ar putea fi aceea că celulele T preexistente pot fi mult mai numeroase sau mai active la grupele de vârstă mai tânără decât la grupele de vârstă mai înaintată”, susține dr. Amesh Adalja de la Universitatea John Hopkins.
„Este nevoie de un studiu epidemiologic retrospectiv şi mult mai amplu” pentru a cerceta legăturile dintre primele cazuri de COVID-19 la oameni, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
OMS a anunţat la sfârşitul lunii iunie că o mică echipă de la OMS se va deplasa în China pentru a pregăti viitorul studiu. A fost nevoie de o lună până când experţii OMS şi omologii lor chinezi au trasat liniile directoare ale acestui plan de lucru. Vineri, experţii dintr-un grup internaţional care consiliază OMS în domeniul pandemiei de COVID-19 au anunţat că agenţia pentru sănătate din cadrul ONU ar trebui să accelereze cercetările ce vizează descoperirea sursei de origine animală aflate la baza apariţiei noului coronavirus.