Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat că țara noastră a primit o donație de trei aparate de plasmafereză. Plasma va fi recoltată din trei centre și folosită pentru tartamentul pacienților care sunt în stare critică, arată Digi24.
Mai mult decât atât, astfel de tratamente se află deja în China, Elveția, Germania, Franța, Spania. În prezent sunt 1000 de persoane vindecate. Plasma va fi prelevată de la cei care deja și-au făcut anticorpi și care sunt negativi la Covid-19 prin testarea moleculară.
„Pacienții donează pe baze voluntare, trebuie să fie sănătoși, fără simptomatologie, cu un test negativ și să existe evidențierea anticorpilor”, a explicat Nelu Tătaru.
Tehnica a fost folosită și în combaterea epidemiei de gripă din 1918. Astfel se transmiteau anticorpii de la o persoană vindecată la cealaltă care are virusul.
„Anticorpii aceștia funcționează practic ca un medicament, deci îți asigură imunitate pentru câteva săptămâni, poate câteva luni, și este foarte, foarte utilă în primul rând pentru cadrele medicale, care sunt expuse zilnic la o cantitate foarte mare de încărcătură virală, și va fi probabil foarte utilă pentru persoanele din categoriile de mare risc, persoane bătrâne sau persoane care au comorbidități”, explica de curând doctorul Mihnea Boștină, specialist virolog, profesor la Departamentul de microbiologie și imunologie al Universității din Otago, Noua Zeelandă.
„Un vaccin se face după ce avem un virus stabil la nivel de ARN, și nu modificări, pentru a putea identifica și o secvență pe care să o putem la un moment dat folosi în nașterea acestui vaccin”, a explicat ministrul.
„Ne punem speranța în orice, dar trebuie să rămânem precauți. Testele vor evidenția dacă într-adevăr sunt și tratamente adjuvante. În acest moment, mergem pe un tratament simptomatic, un tratament cu antivirale, cu imunomodulatoare, cu antibiotic, ne adaptăm la fiecare etapă de evoluție și la fiecare pacient în parte”, a subliniat ministrul Nelu Tătaru.