”Vara nu ne va salva de coronavirus! Nici măcar nu ne apropiem de final”. Cel mai apreciat biolog din SUA contrazice toate teoriile

Publicat: 27 apr. 2020, 09:15 Autor: Maria Apostol News
”Vara nu ne va salva de coronavirus! Nici măcar nu ne apropiem de final”. Cel mai apreciat biolog din SUA contrazice toate teoriile

Jurnalistul Brian Gallagher de la Nautil.us a publicat un interviu incredibil cu Akiko Iwasaki, profesor de imunologie și biolog în domeniul biologiei moleculare, celulare și de dezvoltare la Yale School of Medicine, un cercetator cu previziuni sumbre asupra evoluției coronavirusului. 

Profesorul Akiko Iwasaki susţine că, aşa după cum ştiu cei mai mulţi dintre noi, iarna oferă cadrul ideal pentru transmiterea virusurilor în aer. Ea spune că acest lucru se datorează parțial faptului că avem o umiditate redusă în interior în timpul iernii, aceasta fiind condiția ideală pentru ca virusul să supraviețuiască în aer.

Un alt motiv este faptul că sistemul nostru de apărare împotriva virusurilor respiratorii scade în mediile cu umiditate redusă […] Atunci când tușim sau strănutăm, expectorăm particule de virus prin aceste picături. Atunci când picăturile ajung în aer, iar acesta e foarte uscat, picăturile pierd din cantitatea de apă. Picăturile uscate plutesc și tind să persiste în aer mai multe ore. Dacă umiditatea ar fi ridicată, acest picături ar acumula vapori de apă din aer, și-ar mări volumul și ar cădea pe sol în loc să infecteze pe cineva. Umiditatea scăzută permite ca aceste particule devenite aerosoli să rămână în aer o perioadă mult mai lungă de timp deoarece nu rețin foarte bine apa„, explică profesorul modul în care umiditatea scăzută favorizează răspândirea virusului.

COVID-19 se poate transmite prin încălţăminte. Ce soluţii avem să nu ducem virusul în casă

Un alt factor care poate afecta capacitatea unei persoane de a se apăra de o infecție respiratorie este lipsa luminii solare, ştiut fiind că expunerea la soare favorizează metabolizarea vitaminei D.

Iarna oamenii au tendința să stea mai mult în interior și nu beneficiază de suficientă vitamina D. Vitamina D are un rol binecunoscut de întărire a sistemului imunitar„, spune profesorul Iwasaki.

COVID-19 nu va dispărea la vară

Încă de la debutul pademiei, s-a vehiculat ipoteza conform căreia virusul nu rezistă la temperaturi înalte. Astfel, lumea aştepta ca noul coronavirus să dispară odată cu venirea venirii. Profesorul Iwasaki spune, însă, că acest lucru nu se va întâmpla.

Vara nu va vindeca virusul. Transmiterea aerosolilor se va reduce, cel mai probabil, vara, dar transmiterea directă – ca și transmiterea prin intermediul celulelor pielii sau a hainelor – tot va avea loc„, spune aceasta.

Diferenţa dintre coronavirus şi alte tipuri de virusuri

Profesorul enumeră câteva dintre caracteristicile noului coronavirus, care-l diferenţiază de celelalte virusuri.

În mod cert acest virus este mai virulent și mai letal. O altă diferență este, se pare, că nu avem un răspuns imunitar anterior la această versiune de coronavirus, deci nimeni nu are anticorpi, în vreme ce la o banală răceală mai mulți dintre noi am fost expuși de mai multe ori, avem anticorpi. Acest virus are, de asemenea, și o perioadă de incubație foarte lungă. Puteți fi contagioși și să nu știți asta, deoarece nu prezentați niciun fel de simptome. Acest lucru face ca acest virus să fie extrem de contagios cu o capacitate de răspândire largă la oameni„, afirmă profesorul.

Cercetătorii israelieni au găsit o metodă pentru a depista de la distantă coronavirusul

Specialistul lasă să se înţeleagă un lucru îngrijorător. Nici până în acest moment, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să descopere ce-şi doresc de la vaccinul împotriva acestui virus.

Cel mai important lucru ar fi să încercăm să înțelegem ce tip de răspuns imunitar este cel care ne protejează. Încă nu știm măcar ce am dori de la un eventual vaccin. Nu știm ce tipuri de reacții ale anticorpilor oferă protecție și care ar declanșa o boală și mai severă. Același lucru este valabil și pentru reacțiile celulelor T și așa mai departe. Aceste cunoștințe sunt necesare pentru strategiile de tratament și vaccin„, spune Iwasaki.

Publicat: 27 apr. 2020, 09:15 Autor: Maria Apostol News
Pe aceeași temă