Unde s-a izolat Patriarhul Daniel în vreme de coronavirus! Povestea locului în care se roagă zilnic

Publicat: 27 Mar. 2020, 11:55 Arhiva
Unde s-a izolat Patriarhul Daniel în vreme de coronavirus! Povestea locului în care se roagă zilnic

Pe timpul pandemiei capul Bisericii Ortodoxe Române se roagă în fiecare zi într-o mică biserică situată în reşedinţa Patriarhală din Dealul Mitropoliei din Bucureşti. Oficial, lăcaşul de cult se numeşte Paraclisul ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

În faţa Catedralei patriarhale “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” se înalţă Paraclisul “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Acesta este practic o aripă a reşedinţei Patriarhului Daniel. Construită între anii 1656 şi 1658, odată cu catedrala, reşedinţa este ctitoria lui Constantin Şerban Voievod, iar paraclisul reprezintă partea cea mai veche a reşedinţei.

Potrivit patriarhului Daniel, această bisericuţă este lăcaşul de cult cu cele mai multe hramuri (ocrotitori) din România: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – ocrotitorii iniţiali ai lăcaşului, Sf. M. Mc. Gheorghe – deoarece domnitorul Gheorghe Duca a finalizat lucrările de construire; Sf. Proroc Daniel – hram adăugat ca amintire a faptului că în timpul Mitropolitului Daniil al Ungrovlahiei paraclisul a fost pictat şi înfrumuseţat cu catapeteasmă, Sf. Cuv. Parascheva – a fost adăugat în 2008, întrucât acest paraclis este şi biserică de rugăciune pentru mănăstirea de maici „Sf. Cuv. Parascheva” din Reşedinţă.

În anul 2009, în luna noiembrie, o echipă alcătuită din nouă pictori, condusă de Cătălin Palamariu, a început restaurarea picturii murale, lucrări ce au ţinut până în luna iulie 2010. A urmat restaurarea catapetesmei care s-a terminat pe 1 iulie 2011.
Au fost restaurate elementele din lemn şi refăcute piesele care lipseau şi s-a aplicat pe toată suprafaţa foiţă de aur. S-au achiziţionat candele noi de argint, confecţionate la Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române de la Popeşti-Leordeni.
S-a restaurat mobilierul şi s-au achiziţionat noi obiecte pentru buna desfăşurare a cultului. Totodată, s-a refăcut instalaţia termică şi electrică, s-a dotat spaţiul cu aer condiţionat. Practic, s-a refăcut întregul paraclis, potrivit click.ro
Publicat: 27 Mar. 2020, 11:55 Arhiva
Pe aceeași temă