Un renumit imunolog din Suedia este de părere că purtarea măştilor faciale este un act periculos: „Sunt surprins că nu avem studii reprezentative care să arate efectele pe care măştile le au de fapt”

Publicat: 20 aug. 2020, 10:43 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Un renumit imunolog din Suedia este de părere că purtarea măştilor faciale este un act periculos: Sunt surprins că nu avem studii reprezentative care să arate efectele pe care măştile le au de fapt”

Anders Tegnell consideră inutilă utilizarea măştilor. Acestea pot fi utilizate în scopuri complementarea dar nu pentru oprirea răspândirii coronavirusului. Totodată, imunologul crede că nu s-au făcut suficient de multe teste pentru a dovedi eficienţa acestora.

Cel mai important expert în boli infecţioase din Suedia susţine că este „foarte periculos” dacă oamenii cred că purtarea măstilor va opri răspândirea coronavirusului. Anders Tegnell, epidemiolog şef la Agenţia de Sănătate Publică din Suedia, şi-a exprimat în mod repetat scepticismul asupra măştilor de faţă ca instrument de control al focarelor virale.

„Este foarte periculos să crezi că măştile de faţă ar putea schimba jocul atunci când vine vorba de COVID-19”, a spus Tengell.

El a menţionat că în ţările în care masca este obligatorie, precum Belgia şi Spania, rata îmbolnăvirilor continuă să crească, relatează The New York Post.

„Măştile de faţă vin în completarea altor lucruri atunci când acele lucruri se află în locuri sigure. Dar să începeţi să aveţi măşti pentru faţă şi apoi să credeţi că vă puteţi aglomera în autobuze sau centre comerciale – aceasta este cu siguranţă o greşeală”, a continuat expertul.

„Cum cifrele sunt în scădere în Suedia, nu are niciun rost să purtăm măşti, nici măcar în transportul public.”, punctează Tegnell. Tot el susţine că dovezile privind eficacitatea utilizării măştilor de faţă au fost „uimitor de slabe”. Sunt surprins că nu avem studii reprezentative care să arate efectele pe care măştile le au de fapt”, a mai declarat imunologul.

Tegnell s-a confruntat cu critica comunităţii internaţionale, după ce Suedia a refuzat să intre în carantină, iar rata deceselor a explodat faţă de ţările vecine care au luat măsuri stricte din timp.

“Coronavirusul ar putea avea o legătură cu diabetul la copii”

Proteina spike a coronavirusului – cunoscută şi sub numele de proteina S, ar putea ataca şi distruge celulele pancreatice care produc insulină, la fel ca diabetul, spun oamenii de ştiinţă.

Unul dintre autorii studiului spune că sunt şanse minime ca cei mici să dezvolte forme grave de coronavirus. Pe de altă parte, cercetătorii spun că trebuie să luam în considerare complicaţiile care apar la copii în urma infectării.

O creştere a numărului de copii diagnosticaţi cu diabet, în timpul pandemiei, a fost raportată şi în China şi în Italia, însă, deocamdată nu a fost demonstrată o legătură dintre Covid-19 şi diabet zaharat.

Publicat: 20 aug. 2020, 10:43 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă
×