ULTIMA ORĂ! Măsuri fără precedent în România din cauza coronavirusului! Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, că s-a luat decizia resticționării tuturor evenimentelor din spatiile inchise la care participă mai mult de 100 de persoane, până pe 31 martie.
Este vorba de activitati sportive, religioase, de divertisment, culturale, stiintifice. Arafat a dat exemplele teatrelor, cinematografelor. El a vorbit si de activitatile religioase.
Mai mult decât atât, Arafat a precizat că este posibil ca procedurile în ceea ce privește persoanele infectate cu noul coronavirus să se schimbe, în sensul că este posibil ca, pe viitor, pacienții cu forme ușoare să fie tratați acasă.
-suspendarea distributiei medicamentelor pentru șase luni
-restricționarea evenimentelor cu peste 100 de persoane. Asta înseamnă teatre, săli de cinema
-sistarea activităților cu public pentru muzee
-recomandarea suspendării activității didactice în sistemul superior
-fluidizarea circulației rutiere
”Noaptea trecută a fost constituită o ceulă de criză la MAI. A fost suplimentat numărul de medici din punctele vamale și s-au evaluat epidemiologic toți cetățenii veniți din zone cu focare de infecție. Poliția de Frontieră urmărește toate cursele. Persoanele care sosesc în România nu pot ascunde punctele de plecare. Au încercat să ne inducă în eroare. Apelăm la responsabilitatea lor. Pun în risc chiar pe părinții și bunicii lor. E bine să colaboreze cu autoritățile”, declarat Raed Arafat.
Măsuri fără precedent în România din cauza coronavirusului! Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat miercuri că s-a luat decizia în Comitetul pentru Situații de Urgență să devină obligatorie pentru instituțiile publice, în perioada 12 martie – 31 martie, decalarea orelor la care intră la serviciu bugetarii. Arafat a explicat că în loc să se intre toți angajații la serviciu la ora 08.00, o parte din ei să intre la 08.00, altii la 09.00, altii la 10.00, pentru a se evita aglomeratia din transportul in comun si a se limita riscul infectarii cu COVID-19.
Potrivit lui Arafat, daca pentru sectorul public masura este obligatorie, in cazul firmelor private care au peste 99 de angajati acest lucru reprezinta doar o recomandare.
”S-a vorbit de amenzi. Amenda în euro e 4.000 de euro. Dacă persoana iese de mai multe ori și e prinsă, amenda se dă de mai multe ori. Ieri au fost multe presiuni din partea unor pasageri pentru a evita măsura carantinei. Nu am acceptat nicio excepție. Nu pentru că suntem răi, dar dacă acceptăm o excepție, înseamnă că asta devine regulă. Îi rugăm pe cei care vin că nu putem face excepție. Tot un lucru pe care l-am menționat ieri e tentativa de a organiza cluburi de vacanțe copiilor care au liber de la școală. E o soluție pe care au găsit-o unii. Înseamnă că măsura luată la școli nu are efect. Rugămintea pentru părinți e să evite astfel de zone. Dacă trimit copiii în comunitate cu alți copii e ca și cum măsura școlilor a fost luată degeaba”, a mai precizat Arafat.