Studiu șocant. Ce ar putea să se întâmple cu virusul, chiar dacă oamenii se vaccinează: experții spun că ar putea deveni o ”boală endemică”

Publicat: 28 apr. 2021, 08:35 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Studiu șocant. Cercetătorii de la Oxford susțin faptul că virusul din China ar putea deveni o ”boală endemică”, ținută sub control, acest lucru datorită vaccinurilor. Ce arată studiul.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au efectuat un studiu în urma căruia au descoperit faptul că noul coronavirus ar putea deveni o boală endemică, acest lucru datorat capacității de vaccinare a oamenilor. În acest sens, boala ar putea fi ținută sub control.

„Covid-19 ar putea să devină o boală endemică mulţumită vaccinurilor. Asta înseamnă că nu o să dispară în întregime, dar va fi controlabilă. Rezultatele studiului Oxford privind Covid-19 ne dau o idee despre cum va arăta viitorul pandemiei”, se arată în articolul cercetătorului, arată alephnews.ro.

Medicul Huerta susține că epidemia este o problema foarte mare în sănătatea publică, dar cauza epidemică ”nu reprezintă neapărat o boală contagioasă”. Astfel că, doctorul a explicat: ”De exemplu, creşterea rapidă a ratei obezităţii şi a consumului de tutun sunt considerate de asemenea epidemii. Pandemia, pe de altă parte, înseamnă că o boală infecţioasă s-a răspândit în lumea întreagă, descoperindu-se cazuri în fiecare ţară”.

Chiar și-așa, cercetătorii spun că vaccinurile nu ar fi 100% eficiente, iar infecția nu va fi redusă la zero, astfel că poate intra în categoria bolilor endemice.

Ce înseamnă, de fapt, o boală endemică. Care este diferența dintre ”epidemie” și ”pandemie”

Pentru a nu se crea o confuze între ”epidemie” și ”pandemie”, experții au explicat clar care sunt diferențele dintre cele două și ce este, de fapt, o ”boală endemică”. În primul rând, o epidemie este atunci când când o anumită boală îşi face apariţia nefiresc de frecvent într-o anumită zonă, dar limitată ca și timp. Pe de altă parte, pandemia intervine atunci când epidemia se răspândește dincolo de granițe. O ”boală endemică” este opusul unei pandemii, deoarece reprezintă o boală care apare în anumite regiuni. De exemplu, malaria este o boală endemică. Astfel, putem spune că epidemia e regională, iar o pandemie este mondială.

Sursă foto: Pixabay

Publicat: 28 apr. 2021, 08:35 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă