Studiu nou despre coronavirus! Distanţarea socială este vitală. Până la 80% din infecţiile cu COVID-19 sunt asimptomatice

Publicat: 28 May. 2020, 15:16 Arhiva
Studiu nou despre coronavirus! Distanţarea socială este vitală. Până la 80% din infecţiile cu COVID-19 sunt asimptomatice

Cercetătorii au descoperit întâmplător un focar de coronavirus, după ce au testat 217 persoane de pe un vas de croazieră. Aparent, persoanele de la bord erau sănătoase, însă după testare a rezultat că 80% dintre ele aveau în corp virusul Covid-19, fără a avea vreo manifestare.

Studiul publicat în revista medicală britanică Thorax, şi citat de Time, arată cât de importantă poate fi transmiterea asimptomatică a COVID-19, o realitate care sugerează că numărul oficial de cazuri este subestimat, şi subliniază importanţa menţinerii distanţării sociale chiar dacă suntem sănătoşi.

Cercetătorii ştiu, de luni de zile, că transmiterea asimptomatică a COVID-19 este nu doar posibilă, dar şi frecventă, însă fără o testare în masă la nivelul întregii populaţii, este dificil să estimat cât de multe persoane se infectează fără a prezenta simptome. Noul studiu oferă un exemplu clar despre cât de periculoasă poate fi răspândirea asimptomatică, cel puţin într-un mediu restrâns.

Persoane infectate cu noul coronavirus pe un vas de croazieră

Nava de croazieră studiată, al cărui nume nu a fost divulgat, a părăsit Argentina la jumătatea lunii martie, urma să ajungă în Antarctica şi mai departe spre Insula Georgia de Sud, în Oceanul Atlantic de Sud. Toţi pasagerii au fost verificaţi înainte de plecare şi persoanele care prezentau în sânge COVID-19 nu erau acceptate la bord.

Chiar şi aşa, un pasager a făcut febră timp de opt zile, declanşând o alertă la nivelul întregii nave, iar, în următoarele zile, unii membri ai echipajului şi pasageri au început să dezvolte simptome de coronavirus.

Nava nu a fost lăsată să revină în Argentina, după ce ţara şi-a închis graniţele, aşa că şi-a continuat călătoria în Uruguay, unde opt persoane au fost evacuate şi duse la un spital. În cele din urmă, oficialii uruguayeni au decis ca toată lumea rămasă la bord să fie testată înainte ca nava să fie acostată.

Astfel, medicii au descoperit că din 217 de persoane de la bord, mai mult de jumătate, 128, aveau COVID-19, însă doar 24 dintre acestea prezentau simptome înainte de testare. În realitate, 104 persoane erau infectate, dar aparent sănătoase, ceea ce reprezintă un procent de 81% dintre cei care au fost testaţi pozitiv, relatează cercetătorii.

Au existat, de asemenea, 10 cazuri de persoane care au avut rezultate negative, chiar şi atunci când colegii lor de cabină au fost testaţi pozitiv, ceea ce, cred autorii, sugerează că au existat unele rezultate fals-negative.

Cercetătorii subliniază că este dificil de extrapolat rezultatele către populaţii mai largi, deoarece oamenii de la bordul navei locuiau într-o comunitate restrânsă, în timp ce erau izolaţi complet de viaţa externă- timp de aproximativ o lună.

Publicat: 28 May. 2020, 15:16 Arhiva
Pe aceeași temă