STUDIU: Cum ar putea telefoanele mobile să ne infecteze cu noul coronavirus

Publicat: 11 nov. 2020, 15:04 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
STUDIU: Cum ar putea telefoanele mobile să ne infecteze cu noul coronavirus

Cercetătorii de la Universitatea din Sao Paolo au descoperit că telefoanele mobile ale lucrătorilor din domeniul sănătăţii pot fi contaminate cu SARS-CoV-2. Astfel, aceste dispozitive ar putea face parte din lanţul de transmisie din mediul medical.

”Telefoanele mobile sunt obiecte care pot fi contaminate cu o cantitate suficientă de virus, care să ducă la infectare ulterioară”, a declarat Anamaria Dobrotă, medic infecţionist:

Aceştia au avertizat că liniile directoare de control ale infecţiilor ar trebui să includă o politică universală cu privire la dezinfectarea telefoanelor mobile în cadrul spitalului. Anamaria Dobrotă a explicat cum este situaţia la noi în țară: ”Nu este o indicaţie direct, scrisă într-un protocol, că trebuie la 2-3 ore să ne dezinfectăm telefonul. Ar trebui să facem asta toţi. Cumva este o regulă nescrisă, ce ţine de buna gospodărie internă. Însă nu folosim aceste obiecte în zona murdară, adică în zona în care sunt pacienţii şi în care tratăm pacienţii, deci acolo nu intră nimic din obiectele noastre personale. În zona murdară sunt telefoane speciale, care rămân acolo”.

9.799 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 9.799 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV  2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 2.074 depersoane au fost reconfirmate pozitiv.

În intervalul 10.11.2020 (10:00) – 11.11.2020 (10:00) au fost raportate 203 decese (116 bărbați și 87femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita,Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea,  Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 3 decese la categoria de vârstă 30-39 de ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 31 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 48 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 57 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 58 decese la categoria de peste 80 de ani. 196 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 5 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 2pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

 

Sursă foto: Arhivă Ciao

Publicat: 11 nov. 2020, 15:04 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă