Anotimpurile, asa cum le stim, se vor schimba intr-un mod alarmant.
Climatologii au facut un anunt sumbru in acest sens. Desi vor ramane tot patru, anotimpurile urmeaza sa sufere modificari foarte mari. Romania urmeaza sa cunoasca noi schimbari la nivel meteorologic.
Cea care a dat aceste detalii a fost Roxana Bojariu, directorul Departamentului de Climatologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). Pentru a determina ce se va intampla cu cele patru anotimpuri, au fost facute anumite experimente numerice.
Astfel ca, anotimpurile vor suferi mari modificari. Chiar daca vor ramane tot patru, ritmul lor va fi cu mult schimbat fata de normalul pe care il cunosteam pana acum. In urma experimentelor numerice s-a putut determina ca in perioada 2021 – 2050 pot fi inregistrate temperaturi de pana la 50 de grade Celsius, in sudul tarii noastre.
„Trebuie totusi sa stim ca anotimpurile vor ramane patru. Mersul lor, ritmul lor anual va ramane, dar, evident, ele se vor modifica fata de ceea ce stiam ca sunt verile, primaverile, toamnele si iernile, de acum mai multe decenii.
Adica exista o tendinta care se vede deja in statisticile noastre de declansare mai timpurie a primaverii, cand temperaturile cresc mult mai rapid in a doua jumatate a iernii. Avem, practic o tendinta de crestere a temperaturilor, pana acum in toate anotimpurile, mai putin toamna”, a spus specialista Roxana Bojariu, potrivit digi24.ro.
Specialista de la ANM e de parere ca experimentele numerice arata ca in urmatorii ani, toamna va avea tendinte de crestere a temperaturii. Efectele vor fi vizibile peste tot, pe suprafata Romaniei.
„Deja vedem primele semne, valurile de caldura vara sunt mai intense si mai frecvente si va pot asigura ca statisticile noastre incep inca din 1962, atunci cand aveam mai multe statii. Aceste informatii ne arata clar ca numarul de zile cu valuri de caldura a crescut, mai ales in zona sudica, sud-estica si extremul vest.
Aceasta modificare se va amplifica, din pacate, pe termen mediu si lung. Exista deja si doar se va amplifica, cu atat mai mult cu cat semnalul incalzirii globale va fi si mai puternic”, a mai fost de parere Roxana Bojariu.