Sistemul imunitar se autodistruge. Coronavirusul face, într-adevăr, din ce în ce mai multe victime în rândul oamenilor, din cauza vitezei de răspândire pe care o are. Dar ce se întâmplă, de fapt, cu organismul oamenilor după ce sunt infectați cu această boală?
Oamenii de știință și cercetătorii descoperă gradual această boală venită din China. Jumătate dintre persoanele care au fost infectate cu coronavirus nu ar prezenta simptome, dar sunt considerate drept un vector de contaminare, potrivit hotnews.ro.
Însă, persoanele care sunt infectate și se află într-o condiție severă, coronavirusul atacă toate organele, iar, practic, sistemul imunitar se autodistruge. SARS-Cov-2 este capabil să atace sistemul nervos, cauzează insuficiență respiratorie, iar acest lucru se datorează insuficienței neurologice.
Dar cum se manifestă, într-adevăr, coronavirusul? Șeful secției de Boli Infecțioase a Spitalului Spaniol Trais I Pujol din Badalona, Roger Paredes, susține că ar fi trei faze de manifestare:
– Faza virală: virusul se reproduce foarte repede în sistemul respirator. Simptomele sunt similare cu cele ale gripei comune și dispar spontan după 6-10 zile (circa). Acesta este cazul a aproximativ 80% dintre pacienți.
– Faza pulmonară: ceilalți 20% dintre pacienți pot dezvolta pneumonie. Este un tip foarte specific de pneumonie, care atacă ambii plămânii și provoacă insuficiență respiratorie. Mulți dintre ei se recuperează spontan.
– Faza severă: aproximativ 10% dintre bolnavi dezvoltă o „furtună de citocine”, un răspuns inflamator al sistemului imunitar care la un moment dat numai poate fi controlat și provoacă majoritatea condițiilor critice – până la deces.
Medicii de la ATI susțin că la pacienții care se află în stare severă sunt de vină citocinele. O altă cale de urmat este cea a utilizării medicamentelor necesare pentru a bloca interleukina 6, o citocină pro-inflamatorie produsă de sistemul imunitar și considerată a fi principalul responsabil pentru răspunsul inflamator exagerat.
„Furtuna de citocine este o problemă cu care ne confruntăm deseori în terapia intensivă. Problema este că nu avem niciun tratament, nici împotriva virusului, nici pentru răspunsul inflamator. Avem doar tratamente de susținere pentru a proteja organele vitale ale pacientului”, spune Rafael Mañez.
„Mecanismele intime ale furtunilor de citocine sunt complet necunoscute. Răspunsul inflamator este o reacție naturală a sistemului imunitar, iar deteriorarea celulelor trebuie reparată. În pneumonia normală, germenii afectează țesutul pulmonar, iar sistemul imunitar generează un răspuns inflamator pentru a opri acest proces.
Sistemul imunitar „omoară” unele celule pentru a repara ţesutul deteriorat. Ceea ce se întâmplă acum cu coronavirusul este că, în loc să trimită câteva celule, el trimite tone de celule care generează un răspuns inflamator necontrolat, nu numai în plămâni, ci în tot corpul”, a spus Roger Paredes.