Se schimbă regulile la înmormântare în cazul morţilor de COVID. Autoritățile au decis

Publicat: 29 mart. 2021, 09:21 Autor: Elena Arhiva
Se schimbă regulile la înmormântare în cazul morţilor de COVID. Autoritățile au decis

Regulile la înmormântare în cazul morților COVID-19 se vor schimba în perioada următoare, înainte de Paşte, a anunţat șeful Secretariatul de stat pentru culte, duminică, la Antena 3.

Mai exact, preotul poate fi chemat la spital. Decedatul va putea fi îmbrăcat înainte de înmormântare, şi nu pus în saci de plastic. De asemenea, sicriul va sta în capelă. În plus, înmormântarea se va putea face respectând tradiţia şi cultul religios, potrivit modificărilor precizate de Victor Opaschi, șeful Secretariatul de stat pentru culte.

„Concret, pe această platformă, reprezentanții cultelor au susținut modificarea măsurilor privind înmormântarea persoanelor decedate din cauza COVID-19.

Astfel, am găsit soluții optime și de completare a anexei ordinului Ministrului Sănătății. Așadar, se va putea face slujba de înmormântare în biserică, deși decedatul a murit de COVID-19. Sicriul se va putea depune în capelă”, a precizat Victor Opaschi, șef Secretariatul de stat pentru culte.

Cum se desfășura înmormântarea până acum

Conform unui ordin al Ministerului Sănătății, publicat la începutul pandemiei în Monitorul Oficial, până acum înmormântarea se făcea în cel mai scurt timp de la data decesului. De asemenea, cadavrul era așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar. Apoi era pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol), scria Libertatea.

În cazul în care familia nu vine să ridice cadavrul, se anunțau autoritățile competente. Acestea trebuiau să ridicice și să înhumeze trupul neînsuflețit în cel mai scurt timp. Transportul cadavrului către morgă de la secția din unitatea sanitară în care s-a produs decesul se face în sac închis ermetic.

4.439 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

Încă 4.439 de cazuri noi de coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore în România. Până pe 28 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 936.618 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 837.060 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.439 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

23.114 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Sursa foto: Arhiva Ciao

Publicat: 29 mart. 2021, 09:21 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă
×