S-a decis. Unde putem circula fără declarație pe proprie răspundere

Publicat: 23 May. 2020, 09:44 Arhiva
S-a decis. Unde putem circula fără declarație pe proprie răspundere

Ministerul Afacerilor Interne face precizări cu privire la definirea zonelor metropolitane. În această zonă nu este nevoie de prezentarea declarației pe proprie răspundere pentru circulația cetățenilor între localități.

„Pentru stabilirea unei aplicări unitare pe întreg teritoriul national al României în privința zonelor în care cetățenii pot circula în afara localității fără declarație pe proprie răspundere, Ministerul Afacerilor Interne a transmis, prin Comandantul Acțiunii, Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției următoarele precizări. Sunt considerate zone metropolitane, în interiorul cărora nu este nevoie de prezentarea declarației pe proprie răspundere pentru circulația cetățenilor între localități, teritoriul administrativ al Bucureștiului și al județului Ilfov, respectiv teritoriul administrativ al municipiilor din România și o zonă de 30 de kilometri în jurul acestor municipii, dar nu mai mult de limita județului din care fac parte municipiile”, se arată în comunicat.

Descarcă noua declarație pe propria răspundere pentru ieșirea din localitate

Deplasarea în afara localității va fi permisă doar pentru câteva motive. Cei ies din localitate trebuie să completeze un nou tip de declarație pe propria răspundere.

Noul model de declarație AICI.

În hotărârea adoptată de Comitetul pentru Situații Speciale de Urgență nu se precizează însă cum vor fi sancționați cei care încalcă restricțiile.

Motivele pentru care vom putea ieși din localitate:

 1. Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 2. Deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
 3. Deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
 4. Deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
 5. Deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
 6. Deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
 7. Deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
 8. Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
 9. Deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
 10. Deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
 11. Deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.
Publicat: 23 May. 2020, 09:44 Arhiva
Pe aceeași temă