Pe români îi paște o altă problemă care ar putea să devină gravă, dacă autoritățile nu ar lua măsuri: pe rafturile din magazine, ei riscă să nu mai găsească alimentele de bază. Acest lucru ar putea să se întâmple din cauza pandemiei de coronavirus.
Lanțurile mari de magazine din România ar putea risca să aibă probleme cu aprovizionarea cu alimentele de bază: făină, ulei, mălai și drojdie. Mesajul este trimis de Asociația Marilor Rețele Comerciale. În prezent, din fericire, există stocuri de alimente pentru populație, arată Antena 3.
”Există suficiente stocuri de alimente și aș vrea să subliniez faptul că nu există riscuri să rămânem fără alimentele de bază, chiar dacă situația se prelungește până în iunie. Doar că poate aceste stocuri vor avea probleme, nu vor fi la nivelul optim, pentru iulie, dacă această situație se prelungește.
Aprovizionarea merge în paramentrii normali. Nimeni nu știe cât va dura actuala situație și trebuie să luăm în calcul și ipoteza că aceasta se va prelungi. Să nu uităm că produsele de bază sunt reînoite anual pe baza recolterol. Trebuie să avem o proiecție mai lungă și să vedem care sunt opțiunile”, a zis George Bădescu, director executiv AMRCR.
Michael Sulu, expert în chimia alimentară la University College London din Marea Britanie, a explicat ce alimente şi băuturi sunt cele mai indicate într-o situaţie de criză, care se conservă cel mai bine şi cât de mult pot rezista ele în timp.
Pentru ca alimentele să nu fie stricate de culturile microbiene, cele mai răspândite metode de conservare folosite, în prezent sunt: uscarea/dezhidratarea, sărarea, condimentarea sau depozitarea acestora în containere ori recipiente speciale, vidate, potrivit unui liste făcute de BBC cu alimentele care au cel mai mare termen de valabilitate.
Potrivit expertului în chimia alimentară consultat de BBC, cele mai eficiente metode din cele de mai sus sunt uscarea şi sărarea.
Zahărul poate ajuta la conservarea alimentelor, întrucât are acelaşi rol ca şi sarea. Zahărul alb rafinat, aliment fără termen de valabilitate, conţine 99,9% zaharoză pură şi nu permite dezvoltarea microbilor. Legat de sare, Michael Sulu a explicat că „sarea extrage apa din microorganisme şi distruge legăturile chimice ale acestora”.
„Peste 10 ani, agricultura celulară – metodă prin care se poate obţine carne fără sacrificarea de animale – ar putea să ne ofere mâncare mai sigură şi care să dureze mai mult timp”, a adăugat acesta legat de carnea care nu este de proveniență animală.