România, lovită de un vortex polar. Urmează temperaturi de până la -20°C

Publicat: 12 ian. 2021, 12:23 Autor: Andreea Voicu Arhiva

România va fi lovită de un vortex polar zilele care urmează. Temperaturile din termometre vor scădea foarte mult, ajungând chiar și până la -20 de grade Celsius. Ce spun meteorologii despre zilele următoare.

Meteorologii anunță faptul că în România va fi prezent un vortex polar, iar temperaturile din termometre se vor afla în scădere pentru o perioadă. Există zone din țară în care se vor înregistra chiar și minus 20 de grade Celsius. De câteva săptămâni, în anumite zone din țară ninge ca în povești, însă acum vine și gerul. Chiar dacă ninsorile se potolesc, temperaturile vor scădea drastic, chiar și pe timpul zilei. În București, de exemplu, vor fi -6 ziua și -10 noaptea.

Potrivit vremea.ro, ”prima parte a lunii ianuarie va avea o componentă mixtă în privința evoluției vremii: în primele zile ale lunii un anticiclon de tip scandinav format în spatele fronturilor atmosferice succesive de la final de decembrie va aduce o vreme uscată, dar rece – în toată țara. În depresiunile din estul Transilvaniei minimele vor coborî până spre -25 de grade Celsius, însă temperaturi de -15 grade se vor înregistra și în sudul țării”.

”A doua jumătate a lui ianuarie va marca în definitiv și sfârșitul iernii, numeroasele fronturi atmosferice venite dinspre Oceanul Atlantic urmând să nimicească stratul de zăpadă din Rusia europeană, iar în aceste condiții “rezervorul” de aer rece care ar putea alimenta mai multe episoade hibernale în România, va dispărea”, mai scrie sursa citată.

Informarea meteorologică până pe 13 ianuarie 2021 în România

Interval de valabilitate: 11 ianuarie, ora 12:00 – 13 ianuarie, ora 10:00
Fenomene vizate: precipitații mai ales sub formă de ninsoare, în general moderate cantitativ.

În intervalul menționat, vor fi perioade în care se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a țării, iar în jumătatea de sud se vor acumula cantități, local de peste 10…15 l/mp.

Vor predomina ninsorile și local se va depune strat nou de zăpadă, îndeosebi în zona Carpaților Meridionali și de Curbură și local în Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei. În Bărăgan și Dobrogea vor fi precipitații mai ales sub formă de lapoviță și ploaie, iar izolat se va forma polei.

Vântul va avea unele intensificări pe litoral, unde rafalele vor depăși temporar 40…50 km/h.

Notă: În a doua parte a săptămânii, vremea va deveni rece, local geroasă în cursul nopților și dimineților. Local și temporar va mai ninge îndeosebi în zona de munte și în regiunile intracarpatice, arată ANM.

Sursă foto: Pixabay

Publicat: 12 ian. 2021, 12:23 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă