Vortexul polar aduce prăpădul! Nu a mai fost NICIODATĂ așa ceva!

Publicat: 13 dec. 2019, 10:35 Autor: Elena News
Vortexul polar aduce prăpădul! Nu a mai fost NICIODATĂ așa ceva!

Vortexul polar trece prin schimbări radicale în această perioadă, iar acest lucru se va reflecta asupra vremii din această iarnă, susțin meteorologii Severe Weather Europe.

Sunt schimbări dramatice la nivelul vremii, în această iarnă, anunță meteorologii de la Severe Weather Europe. Potrivit experților, vortexul polar s-a lovit de provocările aduse de valorile de presiune și temperatură. Încălzirea stratosferei a creat numeroși factori care au dus la instabilități.

„Vortexul a fost slăbit de încălzirea stratosferei, însă a supraviețuit și se va răzbuna”, au precizat meteorologii.

Însă, valul de încălzire se va liniști în următoarea perioadă, motiv pentru care nu va mai afecta nici vortexul polar. Acesta din urmă va crește în putere și în intesitate, devenind tot mai rece și mai periculos. În mijlocul vortexului, temperatura va ajunge și la -90 de grade, aproape de cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată pe glob.

Conform specialiștilor, efectele se vor resimți în următoarele 10 zile. Drept urmare, sub influența curenților polari, vremea în toată Europa va fi una relativ blândă. Această stare se va menține de la mijlocul lunii decembrie până spre final.

Vremea în acest weekend

Potrivit Agenţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) în acest weekend ne aşteaptă o o vreme asemănătoare cu cea de primăvară, cu temperaturi mult peste limita normală pentru luna decembrie.

Astăzi

Valorile de temperatură se vor situa cu mult peste cele normale în a doua decadă a lunii decembrie, astfel că maximele se vor încadra între 3 și 13 grade, iar minimele între -2 și 9 grade. Cerul va fi parțial noros în vest, nord-vest și centru, dar și în extremitatea de sud-est, în timp ce în restul teritoriului înnorările vor fi persistente.

Va ploua local în Oltenia, Muntenia și Moldova și pe spații restrânse în celelalte regiuni. La munte vor fi precipitații mixte, iar în Carpații Meridionali, la altitudini mari, va ninge și vântul va continua să sufle tare, viscolind zăpada. Intensificări temporare ale vântului vor fi și în restul masivelor, iar local și în zonele mai joase de relief. Izolat va fi ceață.

La București

Valorile de temperatură vor fi mult mai ridicate decât cele normale în a doua decadă a lunii decembrie, cu o maximă în jurul a 8 grade și o minimă de 4…5 grade. Cerul va avea înnorări temporare și trecător va ploua slab, mai ales în primele ore ale zilei și din nou noaptea. Vântul va sufla slab și moderat. Vor fi condiții de ceață.

În weekend

SÂMBĂTĂ

Vremea va fi caldă pentru această perioadă din an în toate zonele, dar cu precădere în sud-estul și centrul țării. Seara și noaptea înnorările vor fi mai persistente și ploile mai frecvente în Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei și estul Transilvaniei, în timp ce în restul țării va mai ploua izolat, iar cerul va deveni variabil; în Carpații Orientali și la altitudini mari în Meridionali vor predomina ninsorile, în general slabe cantitativ, iar vântul va avea intensificări pe creste, viscolind sau spulberând zăpada.

Temperaturile maxime se vor încadra între 5 și 15 grade, iar cele minime în general între 0 și 8 grade. În special în a doua parte a intervalului, se va semnala local ceață, cu precădere în vest și sud-vest.

Vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă din an, astfel că temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 12 grade, iar cea minimă va fi de 4…5 grade. Cerul va fi temporar noros, iar seara și la începutul nopții va ploua. Vântul va sufla slab și moderat.

DUMINICĂ

Vremea va fi predominant frumoasă și mai caldă decât în mod normal la mijlocul lunii decembrie, chiar deosebit de caldă ziua în majoritatea regiunilor. Cerul va fi variabil spre mai mult senin, exceptând în primele ore ale zilei regiunile estice și zona de munte, iar noaptea cu precădere pe cele nord-vestice, unde vor fi înnorări temporare și izolat ploi slabe, trecătoare.

În Carpații Orientali, la altitudini mai mari de 1700 m, la începutul intervalului pentru scurt timp foarte probabil se vor semnala fulguieli. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări la munte, în special pe creste. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 5 și 15 grade, iar cele minime între -4 și 7 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei, spre -8 grade. Izolat va fi ceață.

Publicat: 13 dec. 2019, 10:35 Autor: Elena News
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă