Prof. Alexandru Rafila, dacă se vor înregistra zilnic +10.000 de cazuri de infectări: ”Vom avea o problemă majoră în sistemul de sănătate”

Publicat: 10 Nov. 2020, 11:13 Arhiva

Profesorul Alexandru Rafila a transmis un semnal de alarmă către cetățeni. Specialistul susține faptul că dacă până la finalul săptămânii vor fi zilnic peste 10.000 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, atunci va fi o problemă destul de mare.

Medicul Alexandru Rafila a transmis o avertizare la televizor, la Antena 3, după ce țara noastră se apropie de o limită de spitalizare și internare pe secțiile ATI, pe fondul creșterii numărului de persoane infectate cu noul coronavirus. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății susține faptul că

„Situaţia este foarte preocupantă. Există la nivelul departamentului pentru Situaţii de Urgenţă un Centru de Coordonare care deţine situaţia locurilor ATI şi care poate face şi transferul pacienţilor dintr-un judeţ în altul. Trebuie să fim, însă, conştienţi că există două limite: o limită legată de numărul de paturi, o limită oarecum variabilă, pentru că se pot instala paturi noi, şi maii există o limită legată de personalul medical, care limitează extinderea numărului de paturi. În plus, medicii trebuie să se mai şi odihneaască, epuizarea personalului medical după aceste luni este evidentă, lucrul acesta nu poate dura la nesfârşit. Mie îmi pare bine că sunt declaraţii optimiste, dar ele trebuie susţinute de ceea ce se întâmplă în realitate”, spune medicul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: ”Vom avea o problemă majoră în sistemul de sănătate din România”

Specialistul a fost întrebat ce înseamnă atunci când un pacient nu mai are loc la secția la Terapie Intensivă. Alexandru Rafila a spus că persoana respectivă este mutată în alt județ sau în același județ, însă pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să existe și un transport special, având în vedere că are nevoie de ceea ce facilitează un salon la ATI.

”Este notificat Centru de Coordonare şi pacientul este mutat în alt judeţ, sau în acelaşi judeţ dar acest lucru este complicat din punct de vedere logistic, pentru că un pacient care are nevoie de internare la ATI are, de asemenea, nevoie de condiţii speciale de transport. Sunt limitative aceste situaţii (…) Atingerea limitei de spitalizare, în general, şi a celei de internare la ATI este destul de apropiată. Dacă şi săptămâna aceasta înregistrăm valori de 10 mii de infectări pe zi, cu siguranţă la sfârşitul săptămânii vom avea o problemă majoră în sistemul de sănătate din România. (…) Singura soluţie este să extinzi cât se poate capacitatea de furnizare de oxigenul şi să aduci medici din alte specialităţi, care ar fi trebuit, în perioada scursă din vară, să fie instruiţi şi să constituie un fel de eşalon de rezervă. Este un program european de instruire în regim de urgenţă care se derulează în prezent, nu s-a făcut până acum”, mai spune medicul.

Sursă foto: captură video youtube

Publicat: 10 Nov. 2020, 11:13 Arhiva
Pe aceeași temă