Primul român care a murit de coronavirus în Italia, repatriat în secret şi înmormântat fără preot. Cum a fost posibil acest lucru

Publicat: 20 mart. 2020, 11:33 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Primul român care a murit de coronavirus în Italia, repatriat în secret şi înmormântat fără preot. Cum a fost posibil acest lucru

Femeia de 80 de ani din Maramureș, primul român care a murit de coronavirus în timp ce era în Italia, a fost adusă în țară de membrii familiei, alături de sora sa, de asemenea decedată, fără știrea autorităților române. Cele două au fost înmormântate fără preot.

Familia femeilor decedate au obţinut documente cu ajutorul cărora transportul a fost posibil. Actele au permis ca sicriele să fie duse sigilate până la Borșa, în Maramureş, spune primarul de acolo, potrivit Mediafax.

„Familia femeii de 80 de ani din Borșa, care a decedat în Italia confirmată cu coronavirus, a decis să aducă în țară, pe cont propriu, sicriul cu trupul neînsuflețit al acesteia și al surorii sale de 75 de ani, pe care a îngrijit-o. Cele două sicrie au ajuns joi la Borșa, aduse de o firmă de transport de pompe funebre din comună, iar femeile au fost îngropate în cimitir fără preot.

Transportul avea acte perfect legale obținute de la statul italian, care au permis să fie duse sicriele sigilate până în Borșa. Autoritățile române nu au știut nimic despre aducerea acestor sicrie în țară”, a spus primarul comunei Borșa, Sorin Timiș.

Potrivit acestuia, principalul vinovat în acest caz este statul italian care nu ar fi trebuit să aprobe repatrierea celor două sicrie în România.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureș, Dan Bucă, a declarat că transportul mortuar a ajuns joi în punctul de frontieră de la Petea și i s-a permis intrarea în țară în condițiile în care toate actele emise de autoritățile italiene, autorizații și pașapoartele mortuare, avize de transport și identificare, erau în ordine.

„Mașina cu cele două sicrie sigilate a fost însoțită de poliție și jandarmi până la Borșa. Nimeni nu a știu nimic despre acel transport, nicio autoritate, nici DSP, nici Prefectura, familia a fost cea care a decis să aducă sicriele în țară pe cont propriu cu o firmă de pompe funebre din Borșa, fără să anunțe pe nimeni”, a spus Dan Bucă.

Mai mult decât atât, mașina de transport mortuar a fost dezinfectată, iar șoferul a intrat în carantină pentru o perioadă de 14 zile.

„Înhumarea a fost fără preot și cu un singur membru de familie prezent. Tot ce s-a folosit la cimitir în procesul de înhumare, cazmale, frânghii, a rămas în groapă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureș.

Publicat: 20 mart. 2020, 11:33 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă