Premierul Viorica Dancila, prezenta la Sarbatorile Nationale de la Tebea

Publicat: 08 Sep. 2019, 13:27 Life

Alaturi de alti membri ai Cabinetului, premierul Viorica Dancila a participat azi a Sarbatoarea nationala de la Tebea.

Premierul Viorica Dancila. Sarbatoarea s-a desfasurat in Panteonul motilor de la Baia de Cris (judetul Hunedoara) cu ocazia implinirii a 147 de ani de la Moartea lui Avram Iancu.

Astfel ca a fost insotita de ministrii Sorina Pintea, Razvan Cuc, Eugen Teodorovici, Mihai Fifor, Stefan-Radu Oprea si Natalia Intotero.

Premierul Viorica Dancila

Premierul Viorica Dancila

La data de 10 septembrie 2019 se implinesc 147 de ani de la moartea lui Avram Iancu, supranumit si Craisorul Muntilor. Avram Iancu (nascut in 1824, Vidra de Sus – mort la 10 septembrie 1872, Baia de Cris, Hunedoara) a fost conducatorul motilor in anii revolutionari 1848-1849.

Manifestarile de la Tebea au inceput de dimineata, cu o slujba oficiata in biserica, apoi in cimitirul din Tebea, urmata de o evocare istorica.

Acest eveniment este organizat de Prefectura Hunedoara, Consiliul Judetean Hunedoara, Centrul de Cultura si Arta al judetului Hunedoara si Primaria Baia de Cris.

In decursul zilei se va organiza un spectacol folcloric sustinut de Maria Ciobanu, Nicolae Furdui Iancu, Veta Biris, Mariana Anghel, Ciprian Roman, Sava Negrean Brudascu si multi alti artisti. Alaturi de acesti va urca si Grupul Iza (Maramures), Grupul „Voievozii Muntilor” (Covasna) urmat de Ansamblul Folcloric „Dragan Muntean”.

„În această duminică de toamnă, la praznicul Maicii Domnului am săvârşit slujba de pomenire şi de aducere aminte a celor ce şi-au dat viaţa pentru neamul românesc şi pentru credinţa strămoşească.

Se împlinesc 147 de ani de când a trecut la cele veşnice eroul naţional Avram Iancu, de când el a condus Ţara Moţilor şi armatele transilvănene pentru apărarea acestor locuri. (…) Cu toţii am fost la mormintele bunicilor şi părinţilor noştri, în faţa cărora ne-am recules şi ne-a rugat.

Şi ce ne-au îndemnat ei? Să ne iubim familia, ţara, credinţa, să-i iubim pe români şi pe străini. Şi am venit acum în faţa mormântului lui Avram Iancu, să-l pomenim. Şi el ne învaţă aceleaşi lucruri: să ne iubim ţara, familia (…), să ne jertfim pe altarul ţării şi pe altarul credinţei strămoşeşti”, a spus Emilian Crisanul, episcop vicar al Episcopiei Aradului.

Pe langa premierul Viorica Dancila, au fost invitati si ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, ministrul Culturii, Daniel Breaz, vicepremierul Mihai Fifor, ministrul Romanilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Manzatu, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, lideri ai partidelor politice, Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, candidati la alegerile prezidentiale, parlamentari, primari si prefecti si presedinti de consilii judetene.

Publicat: 08 Sep. 2019, 13:27 Life
Pe aceeași temă