Ordonanța Militară nr. 4. Noi măsuri dure pentru români în plină pandemie de coronavirus

Publicat: 29 mart. 2020, 21:42 Autor: Andreea Voicu News

Secretarul de Stat Raed Arafat, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, și Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne, au făcut în această seară, începând cu ora 21:00, noi declarații în legătură cu Ordonanța Militară nr. 4. Care vor fi noile măsuri pe care trebuie să le respectăm pentru stoparea răspândiriii coronavirusului

Principalele activități ale MAI și măsurile de ordin legislativ, administrativ, operațional de creștere a protecției cetățenilor.

Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne: Vă prezentăm principalele activități desfășurate de structurile MAI și noi măsuri necesare creșterii gradului de protecție. Sunt măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România în ultimii 30 de ani.

Ordonanța Militară nr. 4 pe care am supus-o aprobării astăzi domnului Ludovic Orban și președintelui României, Klaus Iohannis. Ordonanța a fost evaluată coform Decretului Prezidențial în Comitetul National de Situații Speciale de Urgență. Sunt câteva domenii la care am intervenit, unele noi pe care le am abordat și unele zone pe care le-am îmbunătățit ca și administrare și gestionare. În primul rând, am clarificat cu privire la circulația persoanelor cu vârstă peste 65 de ani un interval orar în care pot să își rezolve și probleme de natură medicală, deplasare care se poate face cu mijloace proprii, mijloace de transport sanitar speciale, toate făcânduse în intervalul orar normal și după ora 13 și înainte de ora 11, adică pe întreaga perioadă a zilei. Am permis deplasarea în afara locuinșei persoanelor de peste 65 de ani și în intervalul orar 20-21 pentru asigurarea nevoilor animalelor domestice. Nu este nevoie de delarație pe proprie răspundere. Am încercat să venim în sprijinul persoanelor care au peste 65 de ani. Am clarificat condițiile în care pot fi sprijinite de operatorii economici care desfășoară activități comerciale aprobate prin oprdonanțele anterioare (prod sanitare sau alimentare). În intervalul cuprins între 11 și 13 să facilitizeze accesul pers de peste 65 de ani în aceste spații comerciale.

Cei care nu respectă condițiile de izolare și de carantinare intră direct în carantină cu condiția în care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile care implică această carantinare. Totodată, cei care nu respectă carantinarea și sunt depistați în afara perimetrului, vor intra încă 14 zle în carantinare, din momentul în care sunt depistați în afară, suportând consecințele carantinării.

Conducatorii auto care intră în țară (tonaj mai mare de 2.4 tone) au 3 opțiuni pt a-și proteja familiile. Fie angajatorul le asigură un loc unde să se izoleze între curse, fie că declară că se izolează la domiciliu cu familia, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații de carantinare la cerere pentru a asigura protecția familiei șoferilor, cu plata aferentă cazării în aceste spații hoteliere.

Și zona transportului aerian ar putea fi afectată și familiile piloților pot fi afectate de riscul unei îmbolnăviri, aceleași condiții le aplicăm și piloților.

Am instituit, pentru o perioadă stabilită de angajator, măsuri de izolare preventivă pentru personalul care ocupă funcții esențiale în producerea, distribuția de gaze naturale și petrol.

Pentru a proteja cetățenii care locuiesc în blocuri, am stabilit în articolul 8 ca autoritățile locale, începând din 31 martie, vor monta dispozitive dezinfectante pe scara blocului și vor face dezinfecții periodice.

Prețul la energie electrică și termică, la salubritate, apă și carburanți nu mai pot fi majorate, astfel că tarifele se plafonează.

Ordonanța Militară nr. 4. Noi măsuri dure pentru români în plină pandemie de coronavirus

Bogdan Despescu: Am verificat circa 270.000 de persoane la intrarea în țară în ultimele săptămâni. Dintre cei verificați, peste 228.000 sunt cetățeni români. Au fost efectuate formalități pentru 5.700 cetățeni italieni. 57.000 sunt români care au călătorit în Italia. După suspendarea curselor aeriene, numărul persoanelor care au intrat în România a căzut semnificativ. Din 25 martie, MAI, prin Poliția și Jandarmeria Română, verifică în teren respectarea măsurilor dispuse de autorități.

Angajații MAI au sprijinit în toată această perioadă activitățile de transport mărfuri, mai cu seamă. Amenda de 1000 de lei, pentru nerespectarea ordonanțelor militare, se mărește la 10.000 de lei.

Raed Arafat, Secretar de Stat: Au fost confirmate 1815, 206 persoane vindecate, 43 de persoane decedate. Internați pe secție 770 de persoane, la ATI sunt 52 de persoane. Există 20.074 de locuri de carantinare și 11.213 persoane în carantină. Persoane izolate: 162.374. Am emis 4 ordine avizate.

Primul: stabilește anumite reguli pentru internarea pacienților. După semnalarea faptului că s-a întârziat internarea, am decis să emitem un ordin care stabilește clar că orice pacient poate fi suspectat de a fi pozitiv, chiar dacă nu există încă o testare.

Refuzul de internare a unui pacient cade sub incidența penală. Atragem atenția medicilor și managerilor că pacienții nu pot fi refuzați pe motiv că nu există confirmarea că sunt pozitivi sau negativi. Tratați problema cu maximă seriozitate.

Al doilea ordin: stabilirea modului de detașare sau delegare. Art 1: Personalul medical de specialitate pot fi detașați sau delegați la alte unități care au deficit de persoanl. Pe durata situației de urgență, personalul nu poate refuza detașarea sau delegarea. Detașarea sau delegarea în alt județ se face prin dispoziția secretarului de stat. Aici a fost obligatoru ordinul pentru pregătirea sistemului sanitar în cazul unei creșteri exponențiale a cazurilor.

Al treilea ordin: a clarificat modul în care inspectoratele de urgență vor coordona servicile de ambulanță.

Al patrulea ordin: un spital militar de campanie se va instala la Constanța. Va fi pe lângă Spitalul CFR din Constanța, care a intrat sub coordonarea Ministerului Apărării.

Declarații de presă după ședința de urgență de la MAI. Marcel Vela anunță noi restricții pentru români, în contextul crizei de Covid-19 – – https://www.gandul.ro/1941272822

Publicată de Gandul pe Duminică, 29 martie 2020

Publicat: 29 mart. 2020, 21:42 Autor: Andreea Voicu News
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă