Oceanele isi schimba culoarea dintr-un motiv stiintific terifiant! Modificarea ecosistemului e cel mai grav semnal de alarma! :(

Publicat: 17 feb. 2019, 18:15 Autor: madalina m. Life

Oceanele isi schimba culoarea si totul a fost observat de oamenii de stiinta.

Oceanele nu vor mai avea aceeasi nuanta, sustin cercetatorii. Diferenta nu va fi una vizibila in mod semnificativ, insa va putea fi observata prin intermediul senzorilor optici. Cel mai nou studiu a aratat ca faptul ca oceanele isi schimba culoarea reprezinta un semnal de alarma.

Cu adevarat grav este si motivul din spatele schimbarilor din ecosistem. De vina este incalzirea globala, pentru ca are un efect negativ si asupra marilor si oceanelor. Schimbarile climatice vor face ca albastrul oceanelor sa fie mai bleu. Verdele va deveni ceva mai intens, potrivit cercetatorilor.

S-a ajuns la o asemenea concluzie socanta dupa ce a fost realizat un model climatic global. Acesta a simulat dezvoltarea unei mici creaturi care traieste in oceane. Oceanele par albastre sau verzi datorita unei combinatii dintre lumina solara in raport cu apa si organismele ce traiesc in acel mediu.

Oceanele isi schimba culoarea dintr-un motiv stiintific terifiant

Moleculele din apa ajung sa absoarba tot in afara de albastru, din intregul spectru al luminii solare. Asa se intampla si cand apa pare ceva mai verzuie. Asta se intampla cand in apa exista o concentratie mare de fitoplancton, organism microscopic ce utilizeaza clorofila pentru a capta albastrul din spectrul luminii solare.

Oceanele isi schimba culoarea pentru ca dezvoltarea acestor creaturi acvatice depinde foarte mult si de cantitatea de lumina primita de la Soare, dioxid de carbon, dar si nutrientii din jur. Schimbarile climatice altereaza curentii oceanici si asta scade cantitatea de nutrienti necesari fitoplanctonului, noteaza descopera.ro.

Inca din anul 1990 sunt realizate masuratori, in mod regulat, ca sa poata fi observata cantitatea de clorofila din oceane si mari. Nivelurile se modifica din pricina fenomenelor meteo sau a schimbarilor de clima. Oamenii de stiinta au observat de curand ca in viitor se va produce o schimbare uriasa in ceea ce priveste culoarea oceanelor.

Studiul mai arata si ca albastrul oceanelor se va intensifica, in special in zonele subtropicale, acolo unde fitoplanctonul va inregistra scaderi semnificative. Insa, zonele bogate in nutrienti, cum sunt in Oceanul Sudic sau in nordul Atlanticului, vor deveni si mai verzui.

Publicat: 17 feb. 2019, 18:15 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă