Secretarul general al ONU avertizează: ”În viitorii cinci ani ne aşteptăm la lucruri absolut teribile”

Publicat: 09 sept. 2020, 10:56 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Secretarul general al ONU avertizează: ”În viitorii cinci ani ne aşteptăm la lucruri absolut teribile”

Statele este necesar să se asocieze pentru a lupta împotriva modificărilor climatice, altfel lumea va fi ”pierdută”, avertizează secretarul general al ONU Antonio Guterres, care consideră că pandemia covid-19 ilustrează consecinţele nocive ale lipsei de unitate, relatează AFP, potrivit News.ro.

”Cred că eşecul opririi răspândirii virusului, pentru că nu a avut loc o coordonare internaţional suficientă (…), trebuie să facă ţările să înţeleagă că trebuie să-şi schimbe calea”, a declarat Guterres pentru AFP.

”Ele (statele) trebuie să acţioneze împreună împotriva ameninţării climatice, mult mai gravă decât pandemia în sine. Aceasta este o ameninţare la adresa existenţei planetei şi a vieţilor noastre”, a mai explicat acesta.

Din cauza pandemiei covid-19, reuniuni internaţionale importante pe tema modificărilor climatice, prevăzute în 2020, au fost amânate, alimentând temeri cu privire la noi întârzieri în lupta împotriva încălzirii globale.

Izolarea în masă a oamenilor, impusă în întreaga lume din cauza COVID-19, a scăzut conjunctural nivelul emisiilor – cu până la 8% la nivel mondial în decursul anului, potrivit unor estimări, însă oamenii de ştiinţă subliniază că evoluţia globală nu va înceta fără schimbări sistematice, mai ales în domeniile energiei şi alimentaţiei.

Astfel, în vederea atingerii nivelului de 1,5°C, emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui să scadă cu 7,6% pe an în următorii zece ani, potrivit experţilor în domeniul modificărilor climatice de la ONU.

Între timp, efectele modificărilor climatice se fac deja simţite, de exemplu, printr-o multiplicare a fenomenelor meteorologice extreme sau prin topirea gheţarilor, iar consecinţele sunt o creştere potenţial devastatoare a nivelului oceanelor.

În ceea ce priveşte încălzirea, 2019 a fost al doilea cel mai cald an din lume, după anul 2016, iar experţii se aşteaptă ca temperatura medie mondială să bată un nou record în următorul cincinal (2020–2024).

Secretarul general al ONU avertizează totodată că, ”în viitorii cinci ani ne aşteptăm la lucruri absolut teribile în privinţa furtunilor, secetelor şi altor impacturi dramatice asupra condiţiilor de viaţă ale multor oameni în lume”.

”Este momentul să ne trezim”, a îndemnat el, subliniind că multe lucruri se bazează pe acţiunile pe care le vor întreprinde sau nu principalii poluatori, şi anume China, Statele Unite, Uniunea Europeană (UE), Rusia, India şi Japonia.

Publicat: 09 sept. 2020, 10:56 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă