O româncă din Italia rupe tăcerea: ”Dacă România nu va învăța din greșelile Italiei, va fi foarte rău”

Publicat: 08 Apr. 2020, 10:53 News

Pandemia de coronavirus a băgat frica-n oameni, la propriu. Fie că este vorba despre Italia, Spania, România sau oricare altă țară, tot ceea ce trebuie să facă acum oamenii este să se protejeze pentru a nu se mai răspândi virusul. Magda se află în Italia de 15 ani și povestește prin ce a trecut în ultima perioadă. Femeia, care își are părinții la Suceava, zona-focar a României, speră că sunt bine. Este îngrijorată.

Femeia a trimis pentru monitorulsv.ro mai multe imagini în care apar sicrie care sunt depozitate în camere mortuare. Lângă ele a scris un mesaj: “Bună seară. Sunt Magda și locuiesc la Roma de 15 ani. Vă rog din suflet să continuați a încuraja oamenii pentru a rămâne în casele lor. Numai așa România va putea evita catastrofa din Italia. Vă trimit poze din Bergamo din seara asta”.

O româncă din Italia rupe tăcerea: ”Dacă România nu va învăța din greșelile Italiei, va fi foarte rău”

Românca stă în Roma, iar situația pare stabilă, însă în partea de nord nu este deloc bine. Italia a luat măsuri destul de târziu, iar România trebuie să învețe să ”taie de la rădăcină” pentru a nu ajunge ca Italia.

“La noi, la Roma, pentru moment e ok… sunt cazuri și focare de infecție izolate și puse în carantină. În nord e jale. Am o prietenă care este asistentă la un spital din Milano și mi-a zis că e de rău. Lucrează mult și epidemia nu pare să se oprească. Italia a luat măsuri cam târziu. Dacă închideau tot atunci când erau o sută/două de infectați era altfel situația acum. Încă sunt persoane care nu ascultă recomandarea de a sta în casă și a nu ieși. Nu îmi e frică de virus, pentru că sunt aici și știu că dacă mi se întâmplă ceva sunt pe mâini bune. Au făcut alte spitale de urgență aici la Roma, pentru a putea prelua și pacienți din nord (Bergamo și Milano), care nu mai au locuri. Spitale sunt bine echipate și au foarte multe aparate de ventilație în dotare. În toată regiunea Lazio (cum ar fi la noi județul) sunt 1.600 de aparate de ventilație. În Suceava sunt 18? Deci după cum vedeți, e o diferență foarte mare. Mă îngrijorează faptul că îi am pe ai mei acasă, la Suceava, și nu pot să îi am aproape să îi ajut. Dacă România nu va învăța din greșelile Italiei, va fi foarte rău.

Seara mă culc cu speranța că atunci când mă voi trezi va dispărea totul, dar nu e așa. E un coșmar.

Mergi la market și se stă la rând. Când se intră în magazin trebuie sa te dezinfectezi cu o soluție pentru mâini care se află la intrarea în magazin. Se intră unul pe rând. Iese unul și intră altul. Se poate sta maxim jumătate de oră înăuntru. Pot lăsa în tot magazinul 6 până la 8 persoane.

Se citește teroare în ochii oamenilor, ăia puțini pe care îi vezi la market. Suntem toți speriați și încă nu pot să cred în ce situație ne aflăm”.

Publicat: 08 Apr. 2020, 10:53 News
Pe aceeași temă