Noua tulpină de coronavirus, care a fost descoperită în Marea Britanie, stârnește îngrijorare în rândul oamenilor de ștință, întrucât aceasta a suferit mai multe mutații și se răspândește mai rapid.
Potrivit oamenilor de știință care analizează genetica virusului, mutațiile includ proteina ”țepușă” pe care coronavirusul SARS-CoV-2 o folosește pentru a infecta celulele umane. Deocamdată, însă, nu este clar încă dacă acestea îl fac mai infecțios.
”Eforturile sunt în curs de desfășurare pentru a confirma dacă vreuna dintre aceste mutații contribuie la creșterea transmiterii”, au spus cercetătorii de la COVID-19 Genomics UK Consortium.
Noua variantă, pe care cercetătorii britanici au numit-o ”VUI – 202012/01″, include o mutație genetică a proteinei ”țepușă”, care – în teorie – ar putea rezulta într-o răspândire mai ușoară a bolii Covid-19 între oameni.
Potrivit Metro, această formă de coronavirus se manifestă la fel, principalele simptome fiind tuse persistentă, temperatură mai mare decât 37,8 grade Celsius, dar și pierderea mirosului și a gustului, acesta fiind cel mai frecvent simptom raportat în rândul bolnavilor.
Deocamdată, însă, nu există dovezi că varianta ar provoaca infecţii severe cu Covid-19, sau că ar face vaccinurile mai puţin eficiente, au spus oamenii de ştiinţă, relatează digi-world.tv.
Mutaţiile sau modificările genetice apar în mod natural la toate virusurile, inclusiv la SARS-CoV-2, pe măsură ce se reproduc şi circulă în populaţiile umane. În cazul SARS-CoV-2, aceste mutaţii se acumulează la o rată de aproximativ una până la două mutaţii pe lună la nivel global, potrivit specialiştilor în genetică ai COG-UK.
Sursa foto: Arhiva Ciao