Nelu Tătaru:”Problema a fost la o evaluare. Rămâne să vedem ce se întamplă în această săptămână”

Publicat: 12 Aug. 2020, 08:36 Arhiva
Nelu Tătaru:”Problema a fost la o evaluare. Rămâne să vedem ce se întamplă în această săptămână”

Ministru Sănătăţii, Nelu Tătatru a explicat confuzia privind introducerea și scoaterea Spaniei pe lista țărilor galbene. „Problema a fost la o evaluare”, a spus ministrul Sănătății. 

„Problema a fost la o evaluare. Spania având o rată mare, peste noi, de transmitere a fost introdusă în zona galbenă. Ultimele zile au figurat cu zero în condițiile în care Spania nu raportează sâmbătă sau duminică. Atunci au apărut cu zero și normal, făcând calculele, trebuia să nu figureze pe lista țărilor galbene. Rămâne să vedem ce se întamplă în această săptămână și dacă se repetă va intra în zona galbenă.

Noi avem evaluarea pe care o facem săptămânal la nivelul INSP-ului și reintroducem în listă sau introducem în listă sau scoatem țările care întrunesc anumite criterii sau nu le mai întrunesc. S-a făcut evaluarea pentru ultimele zile, dar ultimele zile au fost când nu se raporta. Spaniolii nu raportează în ultimele zile ale săptămânii și atunci, conform calculului, nu intrau”, a declarat ministrul Tătaru.

Institutul Național de Sănătate Publică anunțase, luni dimineaţă, că Spania intră de marți, 11 august, pe lista țărilor incluse în zona galbenă. Persoanele care veneau din Spania ar fi trebuit să stea în carantină 14 zile. Ulterior, în urma ședinței CNSU, măsura a fost ridicată.

Nelu Tătaru, despre cazul fetei din Vaslui care și-a serbat majoratul la mare

Fiica unor angajați ai Ambulanței Vaslui a plecat sâmbăta trecută cu trenul, cu un grup de 29 de prieteni la mare, să-și petreacă majoratul acolo, fără să știe că era bolnavă de Covid-19.

„Plecând de la acei de tineri, care au sărbătorit un majorat și apoi au plecat la mare, deși unul dintre copii se testase, odată cu aflarea primului rezultat s-a mers pe recuperarea acelor copii de la mare, testarea lor și am putut vedea că am avut 10 copii infectați, internarea lor în spital și pentru ceilalți izolarea la domiciliu. A început o anchetă care s-a extins, după cum am putut vedea, unul dintre copii era și fiul managerului de la Spitalul Județean care este într-o stare medie severă și a fost transferat la București.

Sunt niște reguli pe care o parte dintre noi am uitat să le mai respectăm sau nu vrem să știm că există.  Explicațiile au fost evazive, de aceea am cerut Corpului de Control să facă o anchetă. Nu este nici normal, nici legal și nici intr-un context epidemiologic să facem toate aceste nereguli, mai ales de la un personal medical”, a declarat ministrul sănătaţii. 

Publicat: 12 Aug. 2020, 08:36 Arhiva
Pe aceeași temă