În Europa, mai ales în Italia, epidemia de coronavirus a scăpat de sub control, având în vedere că cinci oameni au murit, iar alți 150 au fost infectați, China a raportat astăzi o scădere a numărului de noi contaminări.
Totuşi, bilanţul coronavirusului a ajuns luni la 2.625 de decese în China, iar medicii au constatat că virusul ucigaş nu este chiar aşa periculos pentru copii şi încearcă acum să afle cum se întâmplă acest lucru, potrivit livescience.com.
Motivul pentru care copiii se îmbolnăvesc mai greu de coronavirus. S-a observat că rata deceselor are un grad înalt în rândul persoanelor în vârstă şi al celor care suferă şi de alte boli şi pare că îi ocoleşte pe copii, scrie antena3.ro.
Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă diferite boli, de la o simplă răceală, până la afecțiuni mult mai grave, cum ar fi boli respiratorii acute.
Virusul este transmis de la animale la oameni, în urma contactului neprotejat cu acestea. Acest tip de virus afectează în general animalele, precum bovine, lilieci și pisici, în cazuri foarte rare fiind transmis și la om. Conform unor surse, originile virusului s-ar afla într-o piață de pește din Wuhan, unde se vând și produse în mod ilegal. Cu toate acestea, mulți dintre pacienți au spus că nu au fost expuși contactului direct cu animalele în lunile anterioare îmbolnăvirii.
Coronavirus debutează ca o simplă răceală, care afectează căile respiratorii, în principal. În general, simptomele acestul virus apar la 2-14 zile de la expunere. Simptomele sunt febră, tuse, dificultate în a respira, nas care curge, dureri de cap și de gât, precum și o stare generală de rău.
La bebeluşi, vârstnici şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut, coronavirusurile pot duce la afecţiuni respiratorii, precum pneumonia sau bronşita, iar în cazuri mai grave, pot duce la disfuncţii sau chiar cedări ale organelor.
Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale de sănătate, cele mai eficiente metode pentru reducerea riscului general de transmitere a infecțiilor respiratorii acute, sunt:
În prezent, nu există niciun vaccin disponibil pentru acest tip de virus. Din fericire, o mare parte din simptome pot fi tratate, condiția fiind ca pacientul să se prezinte din timp la medicul specialist.