Nu mai este un secret pentru nimeni ca dovleac este simbolul Halloween-ului.
La inceput, oamenii foloseaua bostanul (dovleac), pe care il sculptau putin dupa care scoetau tot din el si-i puneau inauntru o lanterna. Intre timp, lucrurile au evoluat, la fel si modelele. De aceea sculptatul in dovleac este activitatea cea mai placuta, ideala pentru copii si nu numai.
Traditia dovleacului de Halloween provine dintr-un mit irlandez si acesti dovleci ciopliti sunt prezenti in casele tuturor celor care celebreaza aceasta sarbatoare.
Pentru cei care doresc un model unicat si vor sa se distreze lucrand la el, avem cateva modele interesante, fiind o activitate perfecta pentru toata familia.
1. Se alege un dovleac cat mai sanatos si cu o forma cat mai bine proportionata.
2. Se taie capacul cum doriti: rotund, hegazonal, etc. Gaura trebuie sa fie destul de larga pentru a permite sa introduceti mana in interiorul dovleacului. Scoateti cu mana cat mai multe seminte iar apoi cu o lingura razuiti si scoateti pulpa dovleacului. Dovleacul trebuie sa ramana curat inauntru.
3. Puneti pe dovleac sablonul modelului pe care l-ati ales. Puteti lipi cu banda adeziva sablonul pe dovleac. Dupa ce ati pus sablonul cu un cutit micut, un ac gros sau un cui puteti face gauri in dovleac urmarind liniile modelului.
4. Introduceti un cutit mic sau mic ferastrau in liniile gaurite si incepeti sa taiati formele, una dupa alta. Taiati cu mare grija urmarind cu atentie gaurile facute anterior.
5. Dupa ce ati finalizat cioplirea puneti o mica lanterna sau o lumanare in dovleac si priviti cum lumineaza in noaptea de Halloween!
In galeria foto gasiti toate aceste modele.
Halloween este o sarbatoare de origine celtica, preluată astazi de multe popoare din lumea occidentala, ea raspândindu-se in secolul al XIX-lea prin intermediul imigrantilor irlandezi din Statele Unite ale Americii.
Este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie iar numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental.
Costumele de Halloween sunt tradițional modelate după figurile supranaturale, monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli. De-a lungul timpului, printre costumele folosite apăreau și cele ale unor personaje fictive, celebrități la ordinea zilei și arhetipuri generice, cum ar fi prințesele sau luptătorii ninja.
Costumarea și colindatul cu ele era de actualitate în Scoția de Halloween la sfârșitul secolului al XIX-lea.[15] Tradiția a pătruns și în Statele Unite la începutul secolului al XX-lea, atât în rândul adulților cât și în rândul copiilor.
Primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii 1930 când obiceiul de trick-or-treating devenea popular acolo.
În ziua de 31 octombrie sau în preajma ei, adesea în vinerea și sâmbăta dinainte de Halloween, se țin adesea petreceri cu costume.
Sursa: universdecopil.ro