La mai bine de un an de la declanșarea pandemiei de coronavirus, virusul ucigaș continuă să facă probleme de nivel mondial. Cu doar un an în urmă, medicii au început să observe că mulți pacienți cu COVID-19 ajung la urgențe cu accidente vasculare cerebrale și s-au plâns că cheagurile de sânge înfundă aparatele de dializă și alte echipamente folosite pentru a menține în viață pacienții. Medicii specializați în tromboze spun că riscul e mult mai mare de a dezvolta cheaguri prin infectarea cu coronavirus decât în urma vaccinării, relatează CNN.
Specialiștii din unitățile de terapie intensivă au vorbit despre cheaguri de sânge „dramatice” la inimă, ficat și alte organe. Autopsiile unor pacienți COVID din New Orleans au arătat că plămânii lor erau blocați de cheaguri. Unii pacienți tineri, aparent sănătoși, sufereau accidente vasculare cerebrale masive după infectarea cu COVID-19, notează digi24.ro.
„În calitate de expert în tromboze, vă pot spune că este boala cu cea mai mare coagulare a sângelui pe care am văzut-o în viața mea.Fac asta de 25 de ani. Nu am văzut niciodată aceste niveluri de cheaguri de sânge””, a spus dr. Alex Spyropoulos, profesor la Institutul de Cercetări Medicale Feinstein din New York.
Spyropoulos și colegii să au făcut o serie de studii care arată că tratarea pacienților COVID cu medicamente anticoagulane poate reduce dramatic sau chiar preveni aceste cheaguri. Iar vaccinarea împotriva COVID-19 le poate preveni cu totul, deoarece protejează împotriva infectărilor, spun medicii.
Specialiștilor li se pare ironic faptul că temerile cu privire la un tip de cheag de sânge mult mai rar pot speria acum oamenii care ar fi vrut să se vaccineze.
Oricare ar fi riscul cauzat de vaccinuri, experții sunt de acord că este extrem de scăzut. „Riscul să fii lovit de fulger e la fel de mare ca riscul de a dezvolta această tromboză rară”, a spus Spyropoulos.
Trombozele sunt în general mult mai frecvente decât se crede – afectează 900.000 de americani pe an și sunt cauza morții pentru aproximativ 100.000 de oameni în fiecare an, potrivit CDC. Cel mai des întâlnite sunt cheagurile de sânge din creier.
Sursa foto: Arhiva Ciao