Masca, obligatorie în mai multe judeţe. Ce spune Alexandru Rafila despre noua măsură de protecţie împotriva coronavirusului

Publicat: 31 iul. 2020, 09:02 Autor: Elena Arhiva
Masca, obligatorie în mai multe judeţe. Ce spune Alexandru Rafila despre noua măsură de protecţie împotriva coronavirusului

Pandemia de coronavirus atinge dimensiuni îngrijorătoare în România, autorităţile încercând să limiteze răspândirea virusului ucigaş. De de 1 august, masca devine obligatorie în toate spațiile publice din mai multe județe, în anumite intervale orare.

Printre județele care au luat această decizie se numără Iași, Galați, Dâmbovița, Vâlcea, Brașov, Prahova, Constanța. Fiecare județ și-a stabilit propriile reguli de aplicare. De exemplu, în Prahova este obligatorie doar într-un anumit interval orar, în timp ce la Brașov autoritățile o impun pe străzile pietonale, care vor fi marcate corespunzător.

În Prahova, „masca trebuie purtată și în exteriorul obiectivelor turistice, între orele 07.00 – 11.00 şi 15.00-23.00. Exceptaţi de la această regulă sunt copiii cu vârsta mai mică de 5 ani”, precizează Prefectura Prahova.

În stațiunile de pe litoral, masca e necesară în intervalul 18-24. Totodată, cluburile sau terasele trebuie să respecte orarul stabilit de CNSU sau de comitetele județene pentru situații de urgență.

Rafila: „Nu există o măsură unică, spectaculoasă, care să rezolve problema peste noapte

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a explicat cât de eficiente sunt măsurile luate de autorităţi. „E foarte simplu. Dcaă nu poți păstra distanța de 1.5m înseamnă că este foarte aglomerat. Dar lucrul acesta nu e valabil toată ziua. E valabil într-un interval orar în care observațiile demonstrează că este imposibil să păstrezi această distanță de siguranță. Nu există o măsurătoare pentru fiecare măsură care se ia. Nu putem să stabilim, de exemplu, o reducere cu 0.1% a ratei de transmitere datorită programului teraselor și încă 0.1% datorită utilizării măștii în spații deschise.

În principiu, trebuie să fie un pachet de măsuri care să implice și intensificarea anchetelor epidemiologice în cele câteva județe mai afectate, astfel încât să poți să închizi focarele și să reduci transmiterea comunitară. Ar trebui luat un set de măsuri, inclusiv în zona de comunicare, astfel încât să atragi oamenii ca să fie împreună cu autoritățile în efortul de a limita transmiterea. Nu există o măsură unică, spectaculoasă, care să rezolve problema peste noapte. Lucrul ăsta nu se poate”, a declarat Alexandru Rafila pentru RFI.

1356 infectări cu noul coronavirus depistate în ultimele 24 de ore 

Până pe 30 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 49.591 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 26.609 pacienți au fost declarați vindecați și 4.005 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.356 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 2.304 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 29.07.2020 (10:00) – 30.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 35 de decese (18 bărbați și 17 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Botoșani, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Iași, Maramureș, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și Municipiul București.

 

Publicat: 31 iul. 2020, 09:02 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă
×