Mai purtăm mască după ce ne vaccinăm? Ce spune medicul Adrian Marinescu

Publicat: 15 Jan. 2021, 13:06 Arhiva
Mai purtăm mască după ce ne vaccinăm? Ce spune medicul Adrian Marinescu

România intră în cea de-a doua etapă de vaccinare, etapă în care se pot vaccina bătrânii, persoanele cu boli cronice şi lucrătorii din domenii esenţiale.

Cea de-a doua etapă de vaccinare din România începe vineri, 15 ianuarie 2021, însă procesul efectiv de vaccinare debutează luni, 18 ianuarie. Începând de vineri, 15 ianuarie, ora 15.00, românii care se încadrează în condiţiile de vaccinare se pot programa.

Medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat că oamenii vor fi nevoiţi să porte mască de protecţie în continuare, chiar şi după imunizare.

”Aici e o întrebare principială. Dacă am fi toți vaccinați, da. Dar dumnevoastră în momentul în care ieșiți pe stradă sau mergeți în altă parte veți da și de oameni care nu sunt vaccinați din considerente practice. Altfel aș pune problema. În momentul în care imunizarea la nivelul populației ar fi la nivel de majoritate, minim 60%, ideal 70-80%, da, atunci urmează măsurile de relaxare, nu vorbim doar de mască. Vorbim de distanțare, vorbim de tot ceea ce avem ca restricții acum. Aceste măsuri de relaxare vor veni treptat, așa cum se întâmpla și cu restricțiile.

”Anul 2021 chiar cred că va face diferența”

Nimic nu este peste noapte, dar, anul 2021 chiar cred că va face diferența. Cei care se vaccinează pot sta un pic liniștiți, pentru că întradevăr, acolo se pune problema că, ei fiind vaccinați nu se vor îmbolnăvi, nu vor face forme importante, ba chiar probabilitatea de transmitere este clar redusă, dar asta este o situație ideală care nu există în practic, pentru că acei oameni ies, interacționează mai departe, acele persoane nu sunt vaccinate. De asta spuneam că până în vară e nevoie de un interval până când facem această imunizare”, a explicat dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase.

Sursa foto: Arhiva Ciao

Publicat: 15 Jan. 2021, 13:06 Arhiva
Pe aceeași temă