Jurnalist de la Europa Liberă a murit! S-a stins la doar 11 zile după infectarea cu noul coronavirus

Publicat: 21 apr. 2020, 15:10 Autor: Hermina Hagianu News
Jurnalist de la Europa Liberă a murit! S-a stins la doar 11 zile după infectarea cu noul coronavirus

Justin Liuba, o cunoscută personalitate a Exilului românesc, a murit în noaptea de 20 aprilie, la New York. Anunțul morții jurnalistului a fost făcut de Casa Regală, pentru că acesta era un apropiat al familiei.

”Majestatea Sa Custodele Coroanei a aflat cu mare tristețe vestea trecerii la Domnul a jurnalistului român Iustin Liuba. Personalitate marcantă a postului de radio “Europa Liberă”, pe care l-a condus o vreme, Iustin Liuba a fost un asiduu susținător al Coroanei Române, pe care a servit-o neîncetat, mai ales după plecarea sa în exil, în anul 1952.

Justin Liuba a fost o figură proeminentă a exilului românesc, un eminent și influent promotor al democrației și libertății românilor, un avocat al cauzei anticomuniste în spațiul occidental.

La New York, în luna aprilie 2013, în numele Regelui Mihai I, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a învestit pe Iustin Liuba cu Medalia Regală pentru Loialitate. 

Majestatea Sa a transmis condoleanțe fiicei lui Iustin Liuba, dna Arabella Justine Liuba. În luna iunie, jurnalistul ar fi împlinit 96 de ani. Decesul său a intervenit la 11 zile după infectarea cu noul coronavirus”, se arată în mesajul Familiei regale.

Cine a fost jurnalistul Iustin Liuba

Născut in iunie 1924, stabilit la New-York din 1952, a fost, din 1998 până la deces, Preşedinte al Fundaţiei „Iuliu Maniu” din New York, după ce fusese vice-preşedintele ei. Această fundatie, înfiinţată de către un grup de exilaţi national-taranişti în 1951, a jucat un rol de prim plan în viaţa Exilul românesc.

Justin Liuba a fost şi director al antenei Europei Libere din metropola americană. El a desfăşurat o intensă activitate de denunţare a regimului comunist, de promovare a adevărului, a istoriei naţionale şi a valorilor lumii libere.

A fost un mare prieten şi susţinător al asociaţiei La Maison Roumaine cu care a colaborat strâns; a semnat în calitate de preşedinte al Fundaţiei „Iuliu Maniu” un acord de parteneriat cu aceasta.

Publicat: 21 apr. 2020, 15:10 Autor: Hermina Hagianu News
Pe aceeași temă