O infectie cu o "super-bacterie", asa cum o numesc specialistii, a inceput sa atraga atentia in comunitatea medicala mondiala. Au fost confirmate cel putin 3 cazuri.
Medicii sunt de parere ca, in momentul de fata, nu pot trata infectia letala care se raspandeste tot mai mult, in lume. Este vorba despre o infectie fungica ce rezista la medicamentele antimicrobiene si care se poate raspandi rapid.
Savantii nu stiu de unde provine aceasta bacterie sau cum sa o trateze. Deja au fost inregistrate foarte multe cazuri, pe intregul glob. Super-bacteria este de fapt o ciuperca. A fost denumita „Candida auris” si in mod frecvent este intalnita pe piele, dar si in membranele mucoasa. Specialistii sunt de parere ca in aceasta forma nu este absolut deloc periculoasa.
Infectia letala fungica este rezistenta la tratamente. A aparut deja in intreaga lume, iar Europa se afla pe lista zonelor afectate. Au mai fost inregistrate cazuri in SUA, America de Sud, dar si in India, noteaza cei de la descopera.ro.
In acest sens a fost emisa o alerta inca din anul 2016. In prezent, situatia este una cu mult mai grava si specialistii o descriu ca fiind o serioasa amenintare pentru populatia de pe intreaga planeta.
Ciuperca se poate contracta de la om la om, dar si in spitale sau clinici medicale. Este foarte alarmant si faptul ca s-a observat ca poate persista pe suprafete foarte mult timp. Asa se produce molipsirea cu „Candida auris”, prin doar o atingere a zonelor infectate.
La inceput, bolnavii pot observa simptome precum febra, stari de oboseala generala sau dureri. Infectia este fatala daca patrunde in sange si ajunge pana la creier, fie pana la inima. Se raspandeste cel mai adesea in centrele de tratament. Cei mai predispusi la imbolnavire sunt cei care deja au compromisa sanatatea.
Pacientii cu o sanatate precara se pot infecta cu „Candida auris”. La fel, vizati sunt si copiii sau persoanele in varsta. Reprezentantii americani de la „Centers for Disease Control and Prevention” au fost cei care au sesizat problema, in urma cu cativa anu. S-a mai descoperit ca bacteria a fost observata pentru prima data la un pacient din Japonia, in anul 2009.
Un alt studiu a mai aratat ca o alta infectare a avut loc chiar si mai devreme, in anul 1996, in Coreea de Sud. Specialistii mai sunt de parere ca principalul factor in ceea ce priveste rezistenta la medicamente a bacteriei sunt fungicidele folosite de catre agricultori.