Descoperire uluitoare! O bacterie „miraculoasă” a redus cazurile de febră Dengue cu 77%

Publicat: 10 iun. 2021, 14:04 Autor: Elena General
Descoperire uluitoare! O bacterie miraculoasă a redus cazurile de febră Dengue cu 77%

Veste bună dată de un grup de cercetători din Indonezia! Cazurile de febră Dengue au scăzut cu 77% în cadrul unui studiu fără precedent, unde țânțarii care răspândesc boala au fost modificați genetic, informează BBC.

Oamenii de știință au folosit țânțari infectați cu o bacterie „miraculoasă”, care reduce capacitatea insectei de a răspândi virusul. Testul s-a desfășurat în orașul Yogyakarta City din Indonezia și urmează să fie extins, în speranța că această modificare a țânțarilor va duce la eradicarea virusului ca provoacă febra Dengue.

„Programul Mondial al Țânțarilor” este o inițiativă care luptă pentru eradicarea bolilor transmise de țânțari. Echipa din spatele programului spune că rezultatele recente ar putea reprezenta o soluție pentru virusul care afectează un număr mare de oameni.

Febra Dengue nu era o boală cunoscută acum 50 de ani, însă s-a transformat într-o pandemie lentă și numărul cazurilor a crescut puternic. Spre exemplu, în 1970 doar nouă țări s-au confruntat cu epidemii severe. Acum, există aproximativ 400 de milioane de cazuri pe an.

Febra Dengue mai este cunoscută sub numele „febra osoasă” pentru că provoacă dureri severe în mușchi și oase, iar epidemiile grave pot copleși spitalele.

Bacteria Wolbachia, „miraculoasă în mod natural”

În cadrul testului, au fost folosiți țânțari infectați cu bacteria Wolbachia. Unul dintre cercetători, Katie Anders, a descris bacteria ca fiind „miraculoasă în mod natural”.

Wolbachia nu rănește țântarul, însă bacteria este găzduită de insectă în aceeași parte a corpului pe unde intră virusul care provoacă febra Dengue. Bacteria concurează pentru resurse cu virusul, iar acestuia îi este mult mai greu să se reproducă, deci țânțarul are mult mai puține șanse să infecteze când mușcă.

În cadrul testului, cinci milioane de ouă de țânțar au fost infectate cu Wolbachia. Ouăle au fost plasate în găleți cu apă în oraș, iar procesul de a construi o populație de țânțari infectată a durat nouă luni. Orașul indonezian Yogyakarta City a fost împărțit în 24 de zone, iar țânțarii au fost eliberați în doar jumătate dintre acestea.

Rezultatele studiului, publicate în New England Journal of Medicine, arată o reducere cu 77% a cazurilor și o reducere de 86% a oamenilor care au avut nevoie de spitalizare după ce țânțarii au fost eliberați.

„Rezultatul este nemaivăzut”

„Suntem foarte entuziasmați, sunt rezultate mai bune decât am sperat”, a declarat Katie Anders pentru BBC.

Tehnica a generat rezultate atât de bune încât țânțarii au fost eliberați în întreg orașul și proiectul urmează să se extindă în zonele din vecinătate, scopul fiind de a eradica febra Dengue în regiune.

„Rezultatul este nemaivăzut. Credem că procesul ar putea avea un impact și mai mare când va fi desfășurat în orașe mari, unde febra Dengue este o mare problemă de sănătate”, a spus Anders.

Bacteria Wolbachia poate modifica și fertilitatea gazdei, pentru a se asigura că este transmisă următoarei generații de țânțari. Asta înseamnă că, odată ce s-a stabilit în gazdă, ea rămâne activă multă vreme și protejează împotriva infecției cu febră Dengue.

Doctorul Yudiria Amelia, coordonatorul programului de prevenenire a bolilor din Yogyakarta City, s-a declarat încâtată de rezultat. „Suntem încântați de rezultate și sperăm că aceasta metodă poate fi implementată în toate zonele din Yogyakarta City, apoi în toate orașele din Indonezia”.

David Hamer, profesor la Universitatea din Boston, a declarat că metoda prezintă „un potențial interesant” și în cazul altor boli răspândite prin mușcătura țânțarilor, precum Zika, febra galbenă sau chikungunya.

Sursa foto: Arhiva Ciao

Publicat: 10 iun. 2021, 14:04 Autor: Elena General
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă