Incredibil! Există un oraș-fortăreață care s-a izolat de lume și de coronavirus! Povestea fascinantă a unei lumi necunoscute

Publicat: 03 apr. 2020, 12:40 Autor: Elena News
Incredibil! Există un oraș-fortăreață care s-a izolat de lume și de coronavirus! Povestea fascinantă a unei lumi necunoscute

Orașul fortăreață Zahara, din sudul Spaniei, este obișnuit să se apere de inamici, încă din cele mai vechi timpuri. Atât maurii, cât și creștinii, au luptat ca să își apere orașul încă din epoca medievală.

În aceste momente dificile pentru întreaga umanitate, când pandemia de coronavirus face mii de victime, izolarea și distanțarea socială sunt esențiale în lupta pentru supraviețuire. În aceste momente difice, amplasarea și poziția formidabilă a orașului Zahara, ridicată deasupra ținutului andaluz, a devenit un atu de neprețuit încă o dată în istorie, relatează CNN.

Orașul fortăreață care s-a izolat de lume și de coronavirus. Povestea incredibilă a unei lumi necunoscute
Orașul fortăreață care s-a izolat de lume și de coronavirus. Povestea incredibilă a unei lumi necunoscute

Pe data de 14 martie, Zahara a întrerupt conexiunea cu lumea din exterior, coronavirusul periculos extinzându-și tentaculele și în Spania.

Santiago Galván, în vârstă de 40 de ani, primarul localității, a decis să blocheze toate cele cinci intrări ale orașului. Galván a acționat în ziua în care „starea de alarmă” a Spaniei a intrat în vigoare.

De atunci, Spania a înregistrat peste 100.000 de cazuri de îmbolnăvire și 10.000 de decese, potrivit cifrelor Universității John Hopkins.

Niciun caz înregistrat de Covid-19

Cu toate acestea, în Zahara nu a existat niciun caz înregistrat de Covid-19 printre cei 1.400 de locuitori ai săi. „Au trecut mai mult de două săptămâni și cred că acesta este un semn bun”, a declarat Galván pentru CNN.

Măsurile drastice luat de primar s-au bucurat de sprijinul deplin al orășenilor, în special de cei al persoanelor în vârstă. Aproape un sfert din locuitorii Zahara au peste 65 de ani.

Orașul arată ca un mic paradis, cu case albe, livezi de măslini și dealuri abrupte, un oraș desprins din povești care atrage mulți turiști, fiind la numai o oră de mers cu mașina de Sevilla. Primarul spune că, în primele zile, au fost nevoiți să-și îndepărteze turiștii francezi și germani care nu erau conștienți de măsurile administrației locale.

Punctul de control de pe un singur drum de acces către oraș este realizat de un singur ofițer de poliție, în timp ce doi bărbați îmbrăcați în îmbrăcămintea de protecție folosită în mod normal pentru pulverizarea livezilor de măslini spală vehiculele care vin cu un amestec de înălbitor și apă. Mai mult, vehiculele trebuie chiar să treacă printr-o zonă ce  asigură dezinfectarea anvelopelor.

„Nu există nicio mașină care să treacă prin punctul de control și care să nu fie dezinfectată”,  a spus Galván.

Primarul admite că astfel de măsuri ar putea fi oriunde de la 20% la 80% eficiente, dar spune că este vorba mai mult de reasigurare locuitorilor că sunt în siguranță. „Am reușit să oferim liniște vecinilor”, spune el. „Ei știu că nimeni„ necunoscut ”nu poate intra.”

Măsuri de dezinfectare și de protecție a seniorilor

În oraș au fost introduse măsuri de precauție sanitară. „În fiecare zi de luni și joi, de la 17:30, un grup de aproximativ 10 persoane ies în stradă pentru a dezinfecta orașul, toate străzile, piețele și casele din afara”, spune Galván.

O afacere locală plătește două femei care fac livrări de medicamente și de produsele necesare fiecărei familii pentru a reduce numărul de persoane de pe stradă, în special cele mai vulnerabile la contractarea virusului. Acestea lucrează aproximativ 11 ore pe zi și cererea de comenzi este în creștere.

Una dintre femeile care fac livrările la domiciliu a precizat pentru CNN: „Sunt foarte fericiți, pentru că nu au nevoie să iasă, se simt protejați și se simt încrezători”.

Pe lângă organizarea serviciului de livrare, asociația de femei din localitate are grijă de persoanele în vârstă care nu își pot găti singure, lăsând mâncare în fața ușilor.

În plus, orașul a dotat și două mașini cu muzică și lumini, „astfel încât copiii să poată veni la balcoanele lor și să se bucure de ele”, spune Galván.

Costurile la energie electrică, apă și taxe pentru întreprinderile locale sunt acoperite din fondul de urgență

La fel ca și multe alte orașe din Spania, economia este bazată de mici afaceri, îndreprinderi de familie, care în această perioadă au cel mai mult de suferit. Pentru ca totul să fie sub control, consiliul local a aprobat ca în timpul stării naționale de urgență  costurile de energie electrică, apă și taxe pentru întreprinderile locale sunt acoperite din fondul de urgență.

Pentru Galván, este mai mult decât un ajutor financiar. Este vorba despre păstrarea orașului Zahara ca o comunitate. Tatăl său s-a născut în oraș.

Dar primarul știe că, până la urmă, Zahara va avea nevoie de ajutor din partea Madridului sau a guvernului regional, în cazul în care starea de urgență națională va continua.

Publicat: 03 apr. 2020, 12:40 Autor: Elena News
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă