Scene violente în noaptea de marți spre miercuri în Belgrad. Un grup de susţinători ai opoziţiei au luat cu asalt clădirea Parlamentului din Belgrad. Preşedintele Aleksandar Vucic a impus măsuri restrictive pentru a opri răspândirea coronavirusului. Spitalele din Serbia au atins capacitatea maximă.
Proteste violente au izbucnit în Belgrad după ce preşedintele Aleksandar Vucic a luat hotărârea de a reimpune starea de urgenţă pe fondul pandemiei de coronavirus. Măsurile restrictive vor intra în vigoare din acest week-end. „Situaţia din Belgrad este alarmantă. Spitalele sunt literalmente supraaglomerate”, a declarat Vucic într-o conferinţă de presă televizată.
Serbia se confruntă cu un număr raportat de 16.168 de infecţii cu noul coronavirus şi 330 de decese, însă cifrele sunt în creștere. Epidemiologii şi medicii au avertizat că spitalele funcţionează la capacitate maximă şi că angajații medicali sunt obosiţi.
Serbia a înregistrat marți aproape trei sute de noi bolnavi, cel mai mare număr într-o zi de la începutul pandemiei. Aceştia se adaugă celor aproape 17.000 de infectaţi, un bilanţ uriaş pentru Serbia, care are o populaţie de nici șapte milioane de oameni.
În timpul conferinţei televizate, Vucic a promis că va construi rapid un nou spital în Serbia, care va avea o capacitate de 800 până la 1.000 de paturi. Riscul de infectare, a adăugat el, va persista şi în sezonul rece atunci când coincide cu gripa sezonieră.
„Ne vom confrunta cu o toamnă dificilă. Nu va exista un vaccin pentru coronavirus până atunci”, a declarat preşedintele sârb, scrie Mediafax.
Opozanţii dau vina pe guvern şi afirmă că oamenii nu trebuie să sufere noi restricţii. Marţi, în jurul orei 22, un grup mic de protestatari a încercat să spargă cordonu poliției, a spart uşa şi a intrat în clădirea Parlamentului. Ulterior, poliţia i-a împins înapoi. Mulţimea a cerut demisia lui Vucic.
Sursa foto: Agerpres
Citeşte şi: America, în pragul unui război civil! Cum arată buncărul în care se ascunde președintele Donald Trump
Tragedia de care nu a vorbit nimeni la Revoluție. Tinerii uciși pentru că au cântat colinde